10:33 / 12.07.2012

Заступник голови ЦВК зустрілася з послом Канади та директором неурядової організації CANADEM

11 липня на прохання канадської  сторони відбулася робоча зустріч Надзвичайного і Повноважного Посла Канади в Україні пана Троя Лулашника та виконавчого директора Канадської неурядової організації CANADEM пана Поля Ляроз-Едвардза з заступником Голови Центральної виборчої комісії Жанною Усенко-Чорною. Про це повідомляє відділ взаємодії із ЗМІ Секретаріату ЦВК.

Вітаючи гостей, Ж. Усенко-Чорна запевнила присутніх у максимальному сприянні з боку Комісії у роботі всіх без винятку офіційних спостерігачів, в тому числі канадських, незалежно від їхнього рівня і терміну перебування.   

Надзвичайний і Повноважний Посол Канади в Україні пан Трой Лулашник високо оцінив роботу Центральної виборчої комісії: «Я захоплююся професійною роботою ЦВК на минулих виборах і підготовчим періодом до майбутніх виборів. Особливо, якщо взяти до уваги, що вам в черговий раз доведеться працювати в умовах нового Закону України «Про вибори народних депутатів України. Я знаю, як непросто втілювати нове законодавство у життя. Це велика відповідальність і нові виклики для вашої роботи».

У ході зустрічі канадська сторона порушила питання, пов’язані із забезпеченням діяльності місії канадських офіційних спостерігачів під час парламентських виборів, зокрема, їхньої реєстрації. При цьому пан Посол поінформував, що Канада планує надіслати в Україну для спостереження за парламентськими виборами місію від неурядової організації CANADEM, надасть своїх фахівців для подібної місії ОБСЄ, а також країну представлятимуть спостерігачі від української громади Канади.

«Наш уряд оголосить більш конкретні плани щодо цього в найближчому майбутньому, - зазначив пан Трой Лулашник. – Але вже зараз ми розуміємо, що це буде дуже значна кількість як довготривалих спостерігачів, так  і короткотермінових, підготовка яких вже розпочата».

Заступник Голови ЦВК повідомила, що відповідна підготовка до виборів  у Комісії триває вже кілька місяців, незважаючи на те, що офіційно виборчий процес ще не оголошено.  Відтак, прийнято і оприлюднено на сайті МЗС і ЦВК необхідні нормативні документи,  що регулюють всі аспекти реєстрації і роботи спостерігачів. Канадську сторону було повідомлено про порядок реєстрації офіційних спостерігачів від іноземних держав і міжнародних організацій на виборах народних депутатів України.

У свою чергу Директор Канадської неурядової організації CANADEM пан Поль Ляроз-Едвардз, подякувавши за надані роз’яснення, нагадав, що організація, яку він представляє, надсилала своїх спостерігачів на вибори Президента України 2004 та 2010 року.  На його думку, минулий досвід стане гарним підґрунтям для чергової продуктивної роботи місії під час майбутніх виборів.

На завершення сторони висловили готовність до тісної співпраці не тільки під час чергових виборів, а й в міжвиборчий період.