21:12 / 08.06.2018 Экономика

Ціна кібербезпеки виборів 2019 року – 36 млн грн., – ЦВК

Ці кошти потрібні вже зараз

Представники Центральної виборчої комісії взяли участь в експертному круглому столі "Кіберзагрози для виборчого процесу в Україні", організованому за підтримки Міжнародної фундації виборчих систем (IFES). 

У своєму виступі Голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський наголосив на важливості питань кібербезпеки та прозорості процесу ідентифікації відповідних загроз напередодні виборів 2019 року.

Окрім того, він зазначив, що ще не всі державні органи зрозуміли серйозність викликів, які стоятимуть і перед ЦВК, і перед Україною наступного року. Попри всі зусилля Комісії, торік їй  так і не вдалося переконати ані Уряд, ані Верховну Раду у тому, що для успішної протидії сучасним кіберзагрозам Центральній виборчій комісії необхідно мати і сучасне обладнання. "Вибори у 2019 році. Для чого вам гроші на ці цілі у 2018?", – лунало у відповідь на аргументовані бюджетні запити ЦВК.

У результаті зараз, як і рік тому, потреба у коштах на закупівлю відповідного обладнання продовжує становити близько 36 млн  грн. "Без запровадження нового обладнання та нових підходів до захисту власних інформаційних ресурсів у 2019 році Центральній виборчій комісії буде складніше гарантувати той рівень кібербезпеки виборів, який ми змогли гарантувати у 2014-ому. Діяти у цьому напрямку потрібно вже зараз – до осені цього року", –  сказав Михайло Охендовський.  

В обговоренні питань круглого столу міжнародні експерти IFES з кібербезпеки, представники Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Служби безпеки України, Національної поліції України, Представництв НАТО та ЄС в Україні, Ради національної безпеки і оборони України, Координатора проектів ОБСЄ в Україні та провідних організацій громадянського суспільства. 

Учасники круглого столу предметно обговорили виклики у сфері кібербезпеки, що стоять перед ЦВК напередодні виборів 2019 року, міжнародний досвід щодо забезпечення кібербезпеки під час виборів, а також основні заходи, яких необхідно вжити для координації зусиль зацікавлених сторін у сфері протидії кіберзагрозам. У рамках заходу також були представлені попередні висновки та рекомендації за результатами оцінки потреб, проведеної міжнародними експертами IFES з метою визначення проблематики в галузі кібербезпеки у виборчому процесі в Україні.