12:25 / 20.11.2019 Происшествия

Запорізький губернатор виділив мільйон гривень допомоги фіктивному підприємству (ДОКУМЕНТИ)?

Віталій Туринок не поспішає відновлювати свою заплямовану репутацію, навпаки, повна некомпетентність губернатора вже не має меж.

За інформацією видання important.com.ua, 11 листопада 2019 року голова Запорізької обласної адміністрації Віталій Туринок видав розпорядження № 539 «Про доцільність надання фінансової допомоги підприємству об’єднання громадян «Дім ремесел», майже на мільйон гривень.

Відомо, що підприємство зареєстроване 28 грудня 2018 року, отже існує менше року та, ймовірно, тільки на папері. Розмір статутного капіталу складає 500 гривень.

Основний вид діяльності підприємства є не дуже гуманний та екологічний – дублення шкір і оздоблення шкіри, а також вичинка шкіри.

Засновником зазначеного підприємства є громадська організація « За асоціація ветеранів, інвалідів війни та волонтерів АТО».

Очолюють громадську організацію дві фізичні особи - Мостовий Дмитро Євгенович та Степанян Арам Гегамович.

Згідно відомостей електронного реєстру декларацій, Дмитро Євгенович Мостовий проходить службу в органах поліції Запорізької області, однак  Дмитро Євгенович з невідомих причин приховав свою причетність до зазначеної громадської організації.

До речі,  Дмитро Мостовий виявився далеко не бідною людиною, адже за  2018 рік він придбав майна майже на мільйон гривень.

Другий засновник ГО « За асоціація ветеранів, інвалідів війни та волонтерів АТО» виявився колишнім поліцейським з Вінниці.

Примітно, що в «Інструкції з надання фінансової допомоги на поворотній і безповоротній основі та цільової позики за рахунок сум адміністративно-господарських санкцій та пені, що надходять до державного бюджету за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів», на яку посилається губернатор в своєму розпорядженні, взагалі відсутні підстави для виділення безповоротної фінансової допомоги суб’єктам господарювання, тим більше, які існують менше року, а тому не можуть виконати умови для фінансування, тобто надати фінансові показники за минулий рік.

Дуже сумнівним є те, що підприємство зі статутним капіталом в 500 гривень може відповідати заявленим вимогам.

П. 4.1.1. Порядку «Фінансова допомога на безповоротній основі надається заявникам-роботодавцям для забезпечення їх основними засобами, предметами та інвентарем, а також для здійснення будь-яких операцій цивільно-правового характеру з отримання послуг(результатів робіт) наголошує:

4.1.2. Отримувачами за вказаним напрямом виділення коштів можуть бути:

- реабілітаційні установи для інвалідів, дітей-інвалідів, що належать до сфери управління Мінсоцполітики;

- інтернатні установи, що належать до сфери управління Мінсоцполітики, для навчально-виробничих майстерень(класів, кабінетів), які є їх структурними підрозділами;

- структурні підрозділи з питань соціального захисту населення районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій, виконавчих органівміських, районних у містах (крім міст Києва та Севастополя) рад для відділень реабілітації інвалідів та дітей-інвалідів, що входять до їх складу;

- територіальні центри соціального обслуговування(надання соціальних послуг) для відділень реабілітації інвалідів та дітей-інвалідів, що є їх структурними підрозділами;

- санаторні заклади для інвалідів, що належать до сфери управління Мінсоцполітики, для відділень реабілітації дітей-інвалідів та інвалідів, що є їх структурними підрозділами;

- клініка Українського науково-дослідного інституту протезування, протезобудування та відновлення працездатності, що належить до сфери управління Мінсоцполітики;

- казенні і державні протезно-ортопедичні підприємства, що належать до сфери управління Мінсоцполітики, для стаціонарів первинного і складного протезування, що є їхструктурними підрозділами.

4.2. Надання фінансової допомоги на безповоротній основі для здійснення заходів, спрямованих на зміцнення матеріально-технічної бази (з метою забезпечення соціальної, трудової та професійної реабілітації інвалідів та дітей-інвалідів) у:

-  спеціальних школах (школах-інтернатах) I-III ступеня, у яких навчаються учні з числа інвалідів;

- санаторних школах (школах-інтернатах) I-III ступеня, у яких навчаються учні з числа інвалідів;

- навчально-реабілітаційних центрах, у яких навчаються учні/студенти з числа інвалідів;

- професійно-технічних та вищих навчальних закладах, у яких навчаються учні/студенти з числа інвалідів.

Всупереч вищезазначеному, губернатор розпорядився мільйоном гривень на користь сумнівного підприємства шкуродерні, замість того, щоб надати цільову фінансову допомогу інтернату або будинку інвалідів.

Вважаємо, що таке розпорядження голови ЗОДА містить ознаки ч. 5 ст. 191 КК України (розтрата в особливо великих розмірах) та має бути уважно перевірено правоохоронцями.