17:41 / 19.05.2020 Происшествия

Суд знайшов спосіб виправдвти полиціянта, який їздив п'яним за кермом

Залізничний районний суд міста Львов виправдав колишнього начальника сектору боротьби з незаконним обігом наркотиків Личаківського районного відділу поліції Львівській області.

Про це повідомляє «Судовий репортер» з посиланням на вирок від 20 березня. На вирок подано апеляційну скаргу.

У червні 2014 поліцейський через соцмережу «В контакті» гачебто познайомився з чоловіком під псевдонімом «Сонахим», схильним до вживання наркотичних засобів. Поліцейський нібито домовився про зустріч з новим знайомим для спільного вживання наркотиків, а, прибувши на місце з іншими працівниками поліції, провів затримання. У подальшому, за версією обвинувачення, збрехав затриманому про вилучення в нього наркотичних засобів (хоча таких не було), і висунув вимогу про передачу 5 тис. грн за повернення вилучених речей і непритягнення до кримінальної відповідальності, хоча повноважень на це не мав. Затримання відбулося після нібито передачі грошей. Дії кваліфікували як шахрайське заволодіння коштами.

В судовому засіданні експоліцейський вину заперечував. Пояснив, що заявника затримали через підозру на сп’яніння, крім того, чоловік мав паспорт неіснуючої країни «Республіки Казантип», тому хотіли перевірити, чи не перебуває він у розшуку. Ніяких зустрічей він не призначав і в оману нікого не вводив, грошей не отримував. Пізніше заявник йому подзвонив, коли він був на залізничному вокзалі і згодився зустрітися та отримав начебто заяву на ім’я слідчого про вирішення долі речових доказів.

У підсумку суд дійшов висновку, що докази проти працівника поліції зібрано з грубими порушеннями.

У документі, який заступником начальника слідчого відділу прокуратури Львівської області Осташевським А.М. названо «Протоколом обшуку», дослівно зазначено, що Осташевський провів виключно особистий обшук підозрюваного та його автомобіля «Субару», але суд з’ясував, що там поєднано особистий обшук особи, освідування особи та огляд місцевості.

Ухвалою слідчого судді дозвіл на проведення обшуку обвинуваченого та його машини надано виключно заступнику начальника слідчого відділу прокуратури Львівської області Осташевському.

Але в протоколі зафіксовано, що участь беруть співробітники СБУ, але без зазначення підстави їх участі – ухвали суду чи доручення прокурора.

Більше того, з протоколу та відеозапису вбачається, що усі процесуальні дії проведено виключно працівником УСБ України у Львівській області Бучаком без законних на те підстав. А співробітник прокуратури Осташевський обмежився при цьому лише оголошення ухвали слідчого судді та роз’ясненням прав підозрюваного. Крім того, при роз’ясненні прав слідчим Осташевським проігноровано вимогу підозрюваного запросити адвоката і фактично позбавлено особу права на правову допомогу.

Сбушник, який був на місці події, розповів, що розмова обвинуваченого та потерпілого була погано зафіксована, а моменту отримання-передачі коштів не зафіксовано технічними засобами.

Досліджуючи неодноразово відеозапис, на запитання суду прокурор також не зміг вказати на момент отримання коштів і фактично погодився, що таких дій обвинувачений не вчиняв.

Відсутня згадка про отримання обвинуваченим будь-яких коштів і у протоколі за результатами проведення НСРД, де зазначено, що «спостерігаємі сиділи за столиком в кафе, пили каву та про щось між собою розмовляли, після чого розпрощались».

Відеозаписом встановлено, що на місці затримання, яке є публічно доступним, немає жодних предметів, згортків, які в подальшому були виявлені та ідентифіковані, як згорток паперу з грошима.

На купюрах не знайшли відбитків пальців обвинуваченого, хоча на змивах з рук і буди сліди хімічної речовини. Обвинувачений пояснював це тим, що вітався із заявником за руку.

Адвокат розповів, що не був присутній як це вказано у протоколі обшуку, під час затримання особи на вокзальній площі. Свідок розповів, що слідчий Осташевський перешкоджав зустрічі його як захисника з клієнтом, а також схиляв обвинуваченого через адвоката, до визнання вини за фактом шахрайських дій, взамін на не висунення підозри за фактом одержання неправомірної винагороди.

У 2017 році рішеннями суду встановлено незаконність дій органу досудового розслідування щодо обвинуваченого під час проведення зазначеного обшуку.

Також у порушення вимог закону слідчий Осташевський склав протокол проведення негласних слідчих (розшукових) дій лише через один місяць після припинення таких дій та не передавав його пртокол для долучення до справи через прокурора, долучивши його самостійно, що що викликало в суду обгрунтований сумнів у його об’єктивності та достовірності.

За версією слідства, обвинувачений познайомився з потерпілим через соціальну мережу «В контакті» під псевдонімом і спілкувався з ним. Але доказів цього надано не було, а обвинувачений це спростовував. Крім того, і заявник повідомив, що переписувався з особою з якимось псевдонімом, котра залишилась невстановленою.

Суд вирішив, що висновки сторони обвинувачення щодо доведеності вини особи є непереконливими, суперечливим та передчасними та ґрунтуються виключно на припущеннях і ухвалив виправдувальний вирок.

Слідчого Осташевського, який був задіяний у цій справі, через рік після затримання співробітника поліції, активісти і ДАІшники піймали п’яним за кермом. Із показань свідків, працівник прокуратури вискочив із машини і намагався втекти, але його зловили і відправили у наркодиспансер, де підтверджено перебування водія в стані алкогольного сп’яніння. Осташевського було позбавлено права водити будь-які транспортні засоби строком на 1 рік.

У зв’язку зі значним суспільним резонансом слідчого у 2015 році звільнили за порушення Присяги працівника прокуратури, вимог Кодексу професійної етики та поведінки працівників прокуратури, скоєння проступку, який порочить працівника прокуратури. Осташевським оскаржував це в суді, але програв.

Дружина колишнього слідчого працює головним спеціалістом Головного територіального управління юстиції у Львівській області