21:51 / 28.05.2024 Мир

Звичайний митник, можливо, є володарем гарної квартири в Дубаї

Державний інспектор митного поста «Смільниця» у Львівській області Андрій Конанець заперечує, що володіє апартаментами в Дубаї за 175 тисяч доларів.

Але про це йдеться у розслідуванні «Схем», яке посилається на дані транзакцій з офіційного реєстру Дубаю.

Як з’ясували журналісти, у 2010 році Андрій Конанець придбав студіо в Дубаї, що в Об’єднаних Арабських Еміратах, площею 34 м² у комплексі Lakeside. Згідно з транзакціями, доступ до яких отримали журналісти, ця квартира була придбана за 175 тисяч доларів (за теперішнім курсом це близько 7 мільйонів гривень — ред.) і згодом здавалася в оренду. Дохід від оренди сягнув 36 тисяч доларів (близько півтора мільйона гривень).

Водночас, як зазначають «Схеми», у деклараціях митник не вказував цю нерухомість та здачу її в оренду.

Згідно з декларацією за 2023 рік, Конанець працює на посаді головного державного інспектора відділу митного оформлення №2 митного поста «Смільниця» на Львівщині. До цього був головним інспектором митного посту «Яворів», ще раніше — головним інспектором посту «Краковець». За 2023 рік він з дружиною задекларував близько пів мільйона гривень заробітної плати.

Журналістам Конанець відповів, що інформація нібито про його нерухомість у Дубаї — це «непорозуміння». За його словами, він немає там апартаментів.

Крім того, журналісти знайшли у Дубаї нерухомість колишнього заступника голови Державної митної служби України Руслана Черкасського та цигаркового бізнесмена Віталія Кіро на 25 мільйонів доларів.

«Схеми» стверджують, що Черкасський та Кіро у 2010 році інвестували в апартаментів у комплексі Pentominium tower А (нині має назву Six Senses Residences) площею по 649 квадратних метрів кожен загальною вартістю понад 10 млн доларів.

Роком раніше вони купили офісне приміщення в Dubai Pearl, загальна вартість якого 14 млн доларів. Частка Черкасського — 861 квадратний метр.

Сам Черкасський вказував у деклараціях інші об’єкти нерухомості в ОАЕ. Це дві квартири в житловому комплексі Bahar 6, одна з яких — також спільна покупка з Віталієм Кіро.

Черкасський почав працювати інспектором митниці ще на початку 1990-х та обіймав різні посади за всіх президентів України, зауважують «Схеми». 24 березня 2023 року Кабінет Міністрів на засіданні звільнив його з посади заступника голови Державної митної служби України. Це відбулось на тлі повідомлень про те, що правоохоронці викрили понад 10 високопосадовців, причетних до схеми розкрадання коштів на експорті українського зерна.

Підготувала: Ніна Петрович