17:24 / 25.05.2024 Мир

У Європі з'явиться нова держава

Фото: Президент Республіки Сербської Мілорад Додик

Керівництво Республіки Сербської найближчим часом запропонує угоду про мирний поділ Боснії та Герцеговини. Про це заявив президент Республіки Сербської Мілорад Додик.

За його словами, спочатку необхідно уточнити політичні компетенції, пов'язані з суб'єктами, а також зберегти модель функціонування економіки та адаптувати її до моделі мирного розмежування.

Боснія та Герцеговина - парламентська республіка, до складу якої входять Федерація Боснії та Герцеговини, Республіка Сербська та округ Брчко.

Генеральна асамблея ООН 23 травня ухвалила резолюцію про геноцид у Сребрениці, яка передбачає проголошення 11 липня Міжнародного дня пам'яті про геноцид у Сребрениці. За резолюцію проголосували 84 країни, проти 19, утрималися 68.

11 липня 1995 року в Сребрениці майже 8 тис. мусульман були вбиті сербами при спробі втекти з міста. Міжнародний трибунал 2007 року визнав дії сербів геноцидом.

Сребрениця - невелике шахтарське місто на сході Боснії та Герцеговини. За переписом населення 1991 року, у ньому мешкало 5,7 тис. людей, зокрема "бошняків" (слов'яни-мусульмани) - 3,6 тис. (63,92%), сербів - 1,6 тис. (28,40%).

Коли у квітні 1992 року Боснія та Герцеговина вийшла зі складу Югославії, місцеві серби в односторонньому порядку проголосили незалежну Республіку Сербську, Сребрениця стала анклавом з переважно мусульманським населенням на її території.

6 липня 1995 року війська Республіки Сербської почали наступ на Сребреницю, 11 липня вони увійшли до міста.

Підготував: Сергій Дага