13:46 / 05.05.2024 Мир

США уже прогнозують український контрнаступ

У Білому дому вважають, що допомога США у розмірі понад 60 млрд доларів посприяє Україні у здійсненні контрнаступу у 2025 році, пише Financial Times.

Попри виділення пакета допомоги  на суму 61 млрд доларів, у США очікують, що Росія зможе досягти певний прогрес на фронті. Проте, на думку радника президента США з національної безпеки Джейка Саллівана,  нова допомога надасть Україні можливості "утримати лінію" та "забезпечити протистояння російському нападу" упродовж 2024 року.

Щодо сценарію війни наступного року, американський посадовець зазначив, що Україна має намір "рухатися вперед, щоб повернути собі територію, яку росіяни відібрали у неї".

"Його коментарі щодо потенційного контрнаступу ЗСУ – це найчіткіша артикуляція Білого дому щодо бачення розвитку конфлікту, якщо Джо Байден переможе на майбутніх виборах президента США", – зазначають журналісти Financial Times.

Також видання зауважило, що будь-який новий наступ України у 2025 році залежатиме від збільшення фінансування та схвалення Конгресом і Білим домом нових пакетів фінансової допомоги.

Підготувала: Ніна Петрович