04:37 / 12.04.2024 Мир

Удари по енергетиці можуть свідчити про підготовку широкого наступу росіян, - ЗМІ

Черговою хвилею ударів по українській енергетиці ворог закладає основу для нового наступу та відволікає увагу систем протиповітряної оборони від лінії фронту, повідомляє The Wall Street Journal.

За словами експертів, останнім часом Росія посилила атаки ракетами та дронами по українських теплоелектростанціях, використовуючи перевагу в озброєнні та користуючись моментом затримки в надходження нової західної допомоги Україні.

Так росіяни намагаються відволікти увагу систем ППО від поля бою. При цьому РФ знищує не тільки енергосистему, а й саму генерацію електроенергії. Експерти вважають, що саме так росіяни доводять українську протиповітряну оборону до критичного стану, щоб Україна обирала, що має захищати у першу чергу.

Зокрема, на переконання військового аналітика Франца Штефан-Гаді, ситуація з ППО може погіршитися вже до літа.

"Ситуація з протиповітряною обороною України може стати вельми критичною до літа", - повідомив він.

11 квітня український президент закликав міжнародних партнерів та союзників в оперативному порядку допомогти Україні у боротьбі з ракетно-дроновими ударами РФ. Він наголосив, що українцям потрібні не тривалі дискусії чи ігнорування, а ППО та оборонна підтримка.

Він наголосив, що якщо нинішні темпи та інтенсивність обстрілів міст і громад, а також об'єктів енергоінфраструктури збережуться, то в України закінчаться ракети протиповітряної оборони. Вже зараз країні вкрай необхідні 25 систем Patriot для захисту території та населення.

На думку експертів, теперішні обстріли відрізняються від ударів наприкінці 2022 року. Основна відмінність у тому, що якщо тоді РФ атакувала електророзподільну мережу, то зараз - потужності, що генерують, які вона знищує точними і концентрованими ударами. Через що наслідки значно складніші.

Підготувала: Ніна Петрович