14:50 / 05.04.2024 Мир

США поставили ультиматум Ізраїлю: Нетаньягу пом’якшує операцію в Газі

Ілюстративне фото з відкритих джерел 

Президент США Джо Байден у телефонній розмові з прем’єром Ізраїлю Біньяміном Нетаньягу попередив його, що подальша політика Штатів щодо сектору Гази буде залежати від того, що Ізраїль буде робити для запобігання жертв серед цивільних.

Про це йдеться комюніке Білого дому за підсумками розмови

Байден назвав неприпустимими удари по гуманітарних працівниках та загальну гуманітарну ситуацію, що склалася у секторі Гази.

Президент США також підкреслив необхідність негайного припинення вогню для покращення гуманітарної ситуації та закликав Нетаньягу дати повноваження переговорникам для невідкладного досягнення домовленості, що дозволить звільнити заручників.

Байден і Нетаньягу говорили також про публічні погрози Ірану на адресу Ізраїлю.

Реакція Ізраїльської сторони на попередження

Після удару по конвою World Central Kitchen і напруженої розмови з президентом США Джо Байденом кабінет безпеки Ізраїлю вирішив поліпшити гуманітарну ситуацію в секторі Гази, повідомляє The Times of Israel.

Ізраїль тимчасово відкриє порт Ашдод для гуманітарних постачань і відкриє перехід Ерез на півночі сектора Гази.

“Збільшення допомоги дозволить запобігти гуманітарній кризі й має вирішальне значення для забезпечення продовження бойових дій і досягнення цілей війни”, — прокоментував це рішення Нетаньягу.

Ще деталі: Ці кроки привітав Білий дім, який закликав Ізраїль негайно їх виконати.

Удар по World Central Kitchen спричинив стурбованість на Заході: що відомо

Байден розкритикував Ізраїль після того, як у Газі внаслідок авіаудару загинули семеро співробітників World Central Kitchen (WCK), зокрема один американець, а також громадяни Австралії, Британії та Польщі.

Волонтери потрапили під удар, коли колона виїжджала зі складу після розвантаження понад 100 тонн гуманітарної продовольчої допомоги, привезеної в Газу морем.
Ця організація працює також в Україні від початку повномасштабної війни, а її засновник став амбасадором ініціативи United24.

Підготував: Сергій Дага