10:24 / 03.04.2024 Мир

Карибські "золоті паспорти" подорожчали вдвічі

Ілюстративне фото з відкритих джерел 

Домінікана, Антигуа та Барбуда, Гренада, Сен-Кітс та Невіс підняли вартість "золотих паспортів" вдвічі, до $200 тисяч, через тиск Євросоюзу. Про це повідомляє Bloomberg. Згідно з угодою, підписаною 20 березня, ціна зросте з 30 червня.

Документ встановив мінімальну вартість "золотого паспорта" у $200 тисяч. Острівні держави Карибського басейну також зобов'язалися усунути лазівки, які дають змогу придбати громадянство зі знижкою. Угоду не підписала Сент-Люсія - там паспорт коштує $100 тис.

Прем'єр-міністр Домінікани Рузвельт Скерріт заявив, що угода дозволить усунути "побоювання, які, зокрема, могли б виникнути у Європейського союзу щодо цих програм".

У свою чергу Організація економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) повідомляла, що програми "золотих паспортів" можуть допомогти злочинцям "вчиняти масштабні шахрайства та відмивати доходи від злочинної діяльності та корупції".

Програма CBI, яку реалізують країни Карибського басейну, передбачає видачу громадянства в обмін на інвестиції в країну. Вони щорічно приносять понад $579 млн, що становить понад половину національного доходу деяких країн регіону.

"Золоті паспорти" передбачають безвізовий в'їзд до країн Євросоюзу, Великої Британії та інших країн. За даними ЄС, торік карибські країни надали громадянство щонайменше 88 тисячі людей.

BAGNET нагадує, в Україні з 1 квітня подорожчало оформлення закордонного паспорта.

Підготував: Сергій Дага