11:40 / 12.03.2024 Мир

РФ виробляє втричі більше снарядів, ніж США та Європа можуть надіслати Україні, – CNN

Ілюстративне фото з відкритих джерел

росія виробляє майже втричі більше артилерійських боєприпасів, ніж Сполучені Штати і Європа для України.

Як передає "Укрінформ", про це повідомляє CNN, посилаючись на дані розвідки та поінформовані джерела.

Росія виробляє близько 250 тисяч артилерійських боєприпасів щомісяця, або близько 3 мільйонів на рік, свідчать дані розвідки НАТО.

Водночас США та Європа разом можуть виробляти лише близько 1,2 мільйона боєприпасів на рік для України, сказав представник європейської розвідки.

Сполучені Штати поставили перед собою мету виробляти 100 000 снарядів на місяць до кінця 2025 року, що менше половини російського щомісячного виробництва. Однак навіть ця мета наразі недосяжна, оскільки фінансування України у розмірі 60 мільярдів доларів заблоковане у Конгресі.

"Те, у чому ми зараз перебуваємо – це війна за виробництво. Результат в Україні залежить від того, наскільки кожна сторона готова вести цю війну", – сказав високопоставлений чиновник НАТО на умовах анонімності.

За словами офіційних осіб, наразі росія використовує близько 10 тисяч снарядів на день, а Україна лише 2 тисячі. У деяких місцях фронту це співвідношення ще гірше, розповів представник європейської розвідки.

"Питання номер один, за яким ми зараз спостерігаємо – це боєприпаси… Тому що саме в цій галузі Росія дійсно має значну перевагу у виробництві та на полі бою", – сказав представник НАТО.

Він додав, що артилерійські заводи в росії працюють цілодобово. На додачу до цього, рф імпортує боєприпаси із Ірану та Північної Кореї. росія "пустила в хід усе, що в неї є", підкреслив представник розвідки.

"Їхня військова машина працює на повну потужність", – зазначив він.

Водночас нарощування військового виробництва рф є недостатнім для задоволення її потреб, вважають американські та західні посадовці. Представники західної розвідки не очікують, що країна-агресорка досягне серйозних успіхів на полі бою в короткостроковій перспективі. Виробничі потужності рф теж обмежені – за словами офіційних осіб, російські заводи, ймовірно, досягнуть піку виробництва наступного року.

"Це йде не дуже добре, але все залежить (від ситуації – ред.). Якщо допомога (Україні з боку США – ред.) відновиться і надійде швидко, ще не все втрачено", – сказало одне з джерел CNN.

Як повідомлялося, допомога Україні від США у розмірі понад 60 млрд доларів відкладається через розбіжності між демократами та республіканцями в Сенаті Конгресу США.

Підготував: Сергій Дага