22:22 / 08.03.2024 Мир

У "готелі смерті" вартістю майже 2 млрд доларів жодного разу не зупинявся гість

У світі є будівля готелю, яку вважають найбільш приреченою з усіх, але в ній немає брудних простирадл, жахливої їжі та однозіркових відгуків.

Йдеться про Ryugyong у КНДР. Як пише ladbible.com, він відрізняється від звичайного жахливого готелю, тому що ніколи раніше не приймав гостей, пише ТСН.

Готель розташований у Пхеньяні, столиці Північної Кореї, і початок реалізації проєкту було закладено ще 1987 року, водночас початковий план полягав у тому, щоб відкрити його 1989-го, що мало збігтися зі Всесвітнім фестивалем молоді та студентів.

Рекорд найвищого готелю у світі належав південнокорейській фірмі, і готель Ryugyong мав побити цей рекорд, але не вклався у графік. Будівля у формі піраміди має 105 поверхів, а також 3000 номерів та п'ять ресторанів. Але прогрес у будівництві з роками припинився.

Запланованої висоти будівля досягла 1992 року, але через те, що Північна Корея наближалася до економічної кризи, будівництво було зупинено. На даху навіть лишився кран.

Протягом наступних 16 років готель стояв порожнім, а його оголений бетонний фасад нависав над навколишніми будинками. Саме в цей час грізна споруда отримала прізвисько "готель смерті".

Після тривалої перерви кран був демонтований, а готель був фанерований металом і склом.

Наприкінці 2012 року німецька готельна група Kempinski оголосила, що наступного року частково відкриє під своїм управлінням готель Ryugyong. Проте за декілька місяців компанія вийшла з гри.

Минуло понад 30 років від початку робіт, а готель досі не відкрито для гостей, хоча одна людина, яка побувала в будівлі, дала зрозуміти, що там не зовсім гостинна ситуація.

Саймон Кокерелл, генеральний менеджер компанії, що спеціалізується на турах Північною Кореєю, розповів CNN:

"Вони відвезли нас до вестибюлю, де було багато оголеного цементу. Потім ми піднялися ліфтом нагору. Здається, це був 99-й поверх. Діставатися туди довелося довго, бо це був службовий ліфт, а не сучасний ліфт із низкою кнопок. Там був ліфтер, який визначав, де зупинитися. Нагорі ми озирнулися, зробили декілька фотографій і знову спустилися до вестибюлю".

Подальші роботи в готелі проводились 2018 року, коли його оснастили світлодіодними ліхтарями, щоб зробити приємнішим на вигляд, а також встановили вивіску із назвою. Однак його досі не відкрито для бронювання.

Підготував: Сергій Дага