21:54 / 01.03.2024 Мир

Кулеба закликає ізолювати російських дипломатів і вигнати росію з усіх міжнародних організацій

росію виключено зі складу міжнародної міжурядової організації "Дунайська комісія", повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

"Відсьогодні росію виключено зі складу Дунайської комісії. Міжнародна ізоляція держави-агресора і далі зростає", - написав він у соцмережі Х у п'ятницю ввечері.

Глава МЗС додав, що в грудні 2023 року Дунайська комісія, під час першого українського головування, ухвалила рішення, що дії країни-агресора несумісні з Белградською конвенцією.

"росія мала час до 29 лютого, щоб самостійно вийти з організації. Однак агресору не вистачило мужності зробити це. У результаті відсьогодні країни - члени комісії більше офіційно не визнаватимуть своїх зобов'язань перед росією відповідно до основоположної Белградської конвенції", - зазначив Кулеба.

Також уперше в історії Дунайська комісія наклала штраф на рф за несплату внесків після позбавлення її повноважень у цій організації в березні 2022 року.

Кулеба подякував комісії та дунайським партнерам, а також усім, хто допоміг ухвалити це історичне рішення.

"Я закликаю всі міжнародні організації наслідувати цей приклад, ізолювати російських дипломатів і вигнати росію. Агресорам і терористам не місце на жодних авторитетних міжнародних форумах", - наголосив міністр.

Підготувала: Ніна Петрович