01:31 / 17.02.2024 Мир

Прості угорці звинувачують владний режим Орбана у потуранні педофілам

У Будапешті десятки тисяч угорців вийшли на протест через реакцію влади на "педофільський скандал". Мітингувальники зібрались на площі Героїв, після чого взяли в облогу штаб-квартиру правлячої партії "Фідес".

Як повідомляють місцеві видання, люди виступили за "захист жертв, прозорість, людську порядність та чесний соціальний діалог з владою". Опозиційні партії висунули свою пропозицію: прем'єр країни Віктор Орбан має піти у відставку.

Мітингувальники назвали уряд Орбана "очільником держави-монстра, де мафія милосердя відпускає на волю помічників педофілів". Мається на увазі скандал, через який президентка Угорщини пішла у відставку.

На площу Героїв вийшло понад 50 тисяч людей. Між іншим, поруч розташовано посольство країни-агресора росії. І тут також відбувається мітинг. Щоправда, у демонстрації на згадку лідера російської опозиції Олексія Навального приймає участь значно менше людей, до сотні. На цьому мітингу в смерті опозиціонера звинуватили президента рф.

Як відомо, президентка Угорщини Каталін Новак пішла у відставку через скандал із помилуванням ексзаступника директора дитячого будинку, засудженого у справі про педофілію. Депутатський мандат також склала одна депутатка від партії "Фідес". Таким чином, щоб зберегти владу, Орбан пожертвував двома найближчими соратниками.

Каталін Новак вступила на посаду глави держави у травні 2022 року та стала першою жінкою-президентом в історії країни. Відомо, що вона була більш прихильна до України, ніж нинішній уряд країни.

Як відомо, відносини між Україною і Угорщиною зіпсувалися у 2017 році, коли Верховна Рада ухвалила закон про освіту. Угорські шовіністи вирішили, що він обмежує права їхньої діаспори в Закарпатській області, водночас їх зовсім не турбувала проблема того, що після закінчення середньої школи угорські діти в Україні вкрай погано володіють державною мовою, а отже, є упослідженими порівняно з іншими громадянами країни. Через це МЗС Угорщини почало блокувати участь України в заходах НАТО.

У 2019 році Україна внесла поправки в закон про освіту, відтермінувавши до 1 вересня 2023 року дію мовної статті, що розлютила Угорщину, але Будапешт це не влаштувало.

Раніше громадський діяч Дмитро Снєгирьов заявляв про те, що країна, яка не сплачує внески до НАТО, не має права блокувати євроінтеграційне прагнення України.

Також письменник Костянтин Коверзнєв нагадав про те, що маємо документальне підтвердження тому, що знищення мирного населення в містечку Корюківка під час Другої світової війни відбувалося військовослужбовцями угорської 105-ї легкої дивізії зі складу Східної окупаційної групи військ за вказівками командувача групою генерал-лейтенанта Алдя-Папа Золтана Йогана, 1895 року народження, уродженця Будапешта. Загалом на Чернігівщині угорські частини взяли участь у знищенні до 60 тисяч мирних мешканців. Ніхто зі злочинців не був покараний міжнародним військовим трибуналом.

"Угорський злочин проти мирних українців не закарбовано в підручниках історії. Але цей злочин є реальністю! – стверджує Коверзнєв. – Тож, коли нас шантажують політики із сусідньої країни, вони є насправді спадкоємцями огидної сегрегаційної політики Угорщини ХХ століття..."

Підготувала: Ніна Петрович