21:33 / 15.02.2024 Мир

Трамп постане перед судом у Нью-Йорку в справі про підкуп порнозірки

Суд у Нью-Йорку відхилив клопотання експрезидента Дональда Трампа про зняття з нього кримінальних обвинувачень, пов'язаних із виплатою грошей за мовчання порнозірці, і призначив розгляд справи на 25 березня.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

Трамп просив суддю Хуана Мерчана відмовитися від обвинувального висновку з 34 пунктів за фальсифікацію ділової документації з метою приховати виплату 130 тис. доларів порнозірці Стормі Деніелс напередодні виборів 2016 року.

Але Мерчан відхилив це клопотання і призначив розгляд справи.

Напередодні слухання Трамп повторив свої заяви про політичну вмотивованість його переслідування.

«Вони б не порушили цю справу, якби не той факт, що я балотуюся в президенти й добре з цим справляюся», - сказав він.

Трамп відкидає обвинувачення, висунуті окружним прокурором Мангеттена Елвіном Бреггом.

Кримінальна справа стосується виплати колишнім адвокатом Трампа Майклом Коеном 130 тис. доларів Стормі Деніелс за те, щоб вона не виступала публічно перед виборами 2016 року з приводу сексуального контакту, який, за її словами, мала з Трампом десять років тому. Трамп заперечує стосунки з нею.

У 2018 році Коен визнав себе винним у порушенні федеральних законів про фінансування виборчих кампаній.

Прокурори заявили, що нью-йоркська сімейна компанія Трампа з нерухомості записала відшкодування Коену у 2017 році як судові витрати, порушивши закон штату про заборону фальсифікації ділової документації з метою приховування іншого злочину.

Прокурори стверджують, що Трамп намагався приховати порушення федерального закону про фінансування виборчої кампанії, а також закону штату, який забороняє просування кандидата незаконними методами.

Тим часом у штаті Джорджія триває судове слухання щодо клопотання адвокатів Трампа про відсторонення окружного прокурора округу Фултон Фані Вілліс від участі у справі про спробу спотворити результати виборів 2020 року, яку вона порушила проти експрезидента. Вілліс звинувачують у тому, що вона отримала фінансову вигоду від особистих стосунків з головним прокурором у цій справі.

Підготувала: Ніна Петрович

Як повідомляв Укрінформ, Трамп – перший в історії президент США, якому були пред'явлені кримінальні обвинувачення. Справа стосується таємних грошових виплат порнозірці Стормі Деніелс за її мовчання під час виборчої кампанії 2016 року. Викуп порнозірці у сумі 130 тис. доларів був зроблений з коштів виборчої кампанії без зазначення у податкових документах через колишнього адвоката Майкла Коена.

Компанія Трампа компенсувала Коену цю суму, позначивши її як судові витрати, та не розкрила їх у звітах про витрати на виборчу кампанію, що стало приводом для обвинувачень.