20:14 / 07.02.2024 Мир

Американський Сенат має "план Б" для України

Лідер сенатської більшості Конгресу США Чак Шумер планує вилучити двопартійну угоду про безпеку кордонів із законопроекту про надзвичайні оборонні витрати і винести на розгляд Сенату 7 лютого лише розгляд пакету фінансування України, Ізраїлю, Тайваню, а також гуманітарної допомоги Україні і Сектору Гази. Сенатори очікують, що закон буде прийнятий без реформи прикордонної безпеки, яка була різко відкинута більшістю республіканців Сенату.

Шумер все ще планує провести процедурне голосування щодо розгляду пакету фінансування України та Ізраїлю, який включає реформування прикордонної безпеки. Таким чином, він може дати деяким колегам-демократам шанс проголосувати за нього і стверджувати під час передвиборчої кампанії, що вони намагалися вирішити кризу на кордоні. Але очікується, що республіканці заблокують цей пакет – і тоді, за словами Шумера, він перейде до «плану Б», повідомляє The HILL.

«Шумер повідомив демократам Сенату, що планує поставити на голосування узгоджену додаткову поправку без пункту про безпеку кордону після очікуваного провального голосування в 7 лютого. Минулого тижня Шумер сказав членам своєї фракції і Білому дому, що якщо республіканці зірвуть двопартійну угоду про кордон і додаткову угоду, він підготував план, як використати пропозицію про перегляд, щоб змусити республіканців проголосувати за додаткову угоду без прикордонних [реформ]», – повідомив виданню помічник сенатора-демократа.

Очікується, що за цей законопроект проголосує достатня кількість республіканців. Для цього потрібно 60 голосів. Якщо цей зрежисований план провалиться, то республіканці в Сенаті потенційно можуть проголосувати двічі за один день, щоб заблокувати оборонний законопроєкт, що помічник демократа назвав «незручною перспективою».

Підготувала: Ніна Петрович