23:58 / 06.02.2024 Мир

В Литві знайдено російський розвідувальний пристрій

У Литві на узбережжі знайшли гідролокатор російського зразка, який зазвичай використовують для збору розвідувальної інформації та виявлення підводних човнів, повідомило Міністерство оборони країни.

3 лютого до Військово-морських сил Литви надійшло повідомлення від цивільного. Він розповів, що виявив на Куршській косі, яка простягається від російського Зеленоградська до литовської Клайпеди, предмет невідомого йому призначення з написами російською мовою.

Як встановили фахівці ВМС, це сонар, який за допомогою гідроакустичних датчиків фіксує рух і проходження підводних човнів. На момент виявлення він не працював. Знахідку вилучили й передали на зберігання ВМС.

Країни НАТО вже виявляли такі російські гідроакустичні сонари у 2021 році. Один — у Балтійському морі біля берегів Литви, а інший — в Атлантичному океані біля південного узбережжя Великої Британії та Ірландії.

Литовські військові попросили громадян та гостей країни зберігати пильність і в разі виявлення таких знахідок не чіпати їх, а повідомляти одразу до ВМС.

Підготувала: Ніна Петрович