06:55 / 06.02.2024 Мир

У Китаї екс-президента China Merchant Bank засудили до страти

Фото: Банкір Тянь Хуей

У Китаї колишнього президента банку China Merchant Bank Тянь Хуея засудили до страти з відтермінуванням виконання покарання на два роки. Раніше його визнали винним у хабарництві та торгівлі інсайдерською інформацією. Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на Центральне телебачення Китаю.

Тянь Хуей очолював China Merchant Bank з 2013 року. До цього він обіймав посади в кількох банках, включаючи Bank of Shanghai. У жовтні 2022 року банкір був заарештований за підозрою в корупції та виключений із Компартії Китаю.

Слідство встановило, що, обіймаючи високі посади, Тянь Хуей користувався своїм становищем і брав величезні хабарі в обмін на погодження кредитів та проектів для приватних осіб та компаній, просування кар'єрними сходами та інші послуги.

Як стверджує китайська влада, така діяльність банкіра завдавала шкоди національним інтересам КНР. Сам колишній банкір у листопаді 2023 року на черговому слуханні зізнався в отриманні хабарів на загальну суму понад 210 млн юанів ($28,8 млн).

За останні роки в рамках посилення боротьби з корупцією на вимогу китайського лідера Сі Цзіньпіна було заарештовано чимало високопосадових представників фінансової галузі, зокрема, президент China CITIC Bank Сунь Дешунь і колишній глава China Life Insurance Ван Бінь.

Всі вони також були засуджені до страти з відстрочкою виконання покарання. У січні 2021 року за звинуваченням у корупції було страчено колишнього керівника China Huarong Asset Management Лая Сяоміна.

Раніше BAGNET повідомляв, що у вересні 2020 року у Китаї засудили до 18 років тюрми бізнесмена та блогера, екс-главу голову державної будівельної компанії Huayuan Real Estate Grouр Жень Чжицяна, який особисто образив Сі Цзіньпіня.

Підготував: Сергій Дага