21:49 / 05.02.2024 Мир

Угорські депутати "підклали свиню" Швеції

Коаліція Угорщини на чолі з партією “Фідес”, лідером якої є Віктор Орбан, не прийшла на позачергове засідання в парламенті, де мали розглянути ратифікацію заявки Швеції про вступ до НАТО.
 
Як пише видання Telex, позачергове засідання 5 лютого ініціювали опозиційні партії заради вступу Швеції до НАТО.
 
За дві години до засідання лідер фракції “Фідес” Мате Кочиш написав, що ратифікація заявки Швеції про вступ до НАТО може відбутися на початку чергової сесії парламенту, але для цього потрібна зустріч прем’єр-міністрів Угорщини Віктора Орбана та Швеції Ульфа Крістерссона у Будапешті, передає Bloomberg.

Тим часом представники опозиційних партій виступали у напівпорожній сесійній залі. З галереї за цим спостерігав посол США в Угорщині Девід Прессман, а також посли Нідерландів, Норвегії, Данії, Польщі та Словаччини. Припускається, що іноземні дипломати відвідали засідання угорського парламенту на знак тиску на Угорщину.

Менше ніж через годину сесію парламенту закрили. Наступна можливість схвалити заявку Швеції буде 26 лютого, коли законодавча влада Угорщини збереться на чергове засідання після зимових канікул.

Угорський уряд і політики з партії “Фідес” раніше обіцяли, що Угорщина не буде останньою країною-членом, яка ратифікує вступ Швеції до НАТО, але це сталося. Два тижні тому за прийняття північної країни до НАТО проголосував парламент Туреччини.

Підготувала: Ніна Петрович