13:31 / 28.01.2024 Мир

Велика частина росіян вірять у ядерну війну

Зусилля російських пропагандистів та чиновників, які регулярно погрожують Заходу ядерною зброєю, не були даремними, адже результатом стало те, що дві третини росіян вважають реальною загрозу ядерної війни, пише The Moscow Times.

Про це йдеться у соціологічному дослідженні, проведеному холдингом “Ромир”, чиї соціологи з’ясували, що кожен п’ятий житель Росії (20% респондентів) сприймає ядерну загрозу як високу, ще 40% оцінюють ризик як середній. “Низьким” рівень ядерної загрози назвав тільки кожен десятий з-поміж опитаних (11%).

Зазначається, що у жовтні-грудні 2023 року в межах проєкту “Кінець року” вдалося опитати більше ніж 40 тис. осіб у 40 країнах світу. Високим ризик застосування ядерної зброї назвали дві п’ятих від загальної кількості респондентів (40%). Трохи менше людей вважають загрозу помірною (37%), і лише 14% не турбуються за завтрашній день. Решта 9% вагалися з відповіддю.

Найменше занепокоєння показали мешканці Ірану, де мінімальною визнали загрозу застосування ядерної зброї 33% населення. А найбільші побоювання висловлювали жителі Нігерії та Індонезії (по 72%).

“На жаль, в опитуванні не взяли участь великі ядерні держави. Однак зазначимо, що США, як і загалом Європа, ставиться до проблеми ядерної загрози досить насторожено. Спокійніше налаштований глобальний Схід, зокрема Близький Схід та Індія. А Росія, вже за традицією більшості світових опитувань, розташувалася зі своїми настроями десь посередині”, – коментує результати дослідження президент “Ромир” Андрій Мільохін.

У виданні нагадують, що після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, президент РФ Володимир Путін кілька разів погрожував Заходу ядерною зброєю. У перші ж дні війни він доручив перевести російські ядерні сили в особливий режим бойового чергування, а за рік де-факто вийшов з останнього договору зі США щодо обмеження кількості ядерних боєголовок. Однак, на думку міністра закордонних справ РФ Сергія Лаврова, ядерною бомбою світу погрожують європейці та американці, а зовсім не російські офіційні особи.

Підготувала: Ніна Петрович