11:21 / 26.01.2024 Мир

25 губернаторів-республіканців підтримали Техас у конфлікті з федеральним урядом через навалу мігрантів

Фото: Кордон США та Мексики

Двадцять п'ять губернаторів з усієї країни опублікували спільну заяву, в якій висловили підтримку владі Техасу, який виступає за посилення контролю за кордоном із Мексикою. Під заявою підписалися всі губернатори-республіканці (крім штату Вермонт).

"Президент Байден та його адміністрація зробили нашу країну абсолютно вразливою перед безпрецедентною нелегальною імміграцією, що ринула через південний кордон. Замість того, щоб підтримувати верховенство закону та гарантувати безпеку кордонів, адміністрація Байдена напала на Техас і подала до суду на нього за те, що він вжив заходів щодо захисту американських громадян", – йдеться у заяві, повідомляють рodrobnosti. 

У заяві наголошується, що губернатори підтримують свого колегу - губернатора Техасу Грега Ебботта у використанні всіх інструментів і стратегій, включаючи паркани з колючого дроту для гарантування безпеки кордону.

Саме паркани з колючим дротом і стали причиною конфлікту між Техасом і Вашингтоном.

Нещодавно влада Техасу під керівництвом Ебботта, вирішила встановити колючий дріт на кордоні з Мексикою в парке Шелбі біля міста Ігл-Пасс, щоб зупинити незаконний перехід кордону. Ситуація на цій ділянці є особливо складною. 

Адміністрація президента США стверджує, що огорожі заважають федеральному прикордонному патрулю затримувати мігрантів та надавати їм допомогу в разі необхідності, як цього вимагає закон.

22 січня Верховний суд США постановив, що дротяні огородження треба прибрати, але Національна гвардія штату у відповідь почала використовувати їх ще активніше. 

Ебботт наполягає на праві штату на захист від "вторгнення мігрантів", а також заявив, що федеральний уряд своїми діями порушив угоду між США та Техасом.

Виконавча влада США несе конституційний обов'язок - забезпечувати дотримання законів, які захищають штати, включаючи чинні імміграційні закони. Президент Байден відмовився від дотримання цих законів і навіть порушив їх.

Тим часом Дональд Трамп закликав усі небайдужі штати направити свої сили до Техасу для захисту південного кордону країни від нелегальних мігрантів. Техас підтримав і мільярдер Ілон Маск.

У 2023 році американські прикордонники зіткнулися на півдні країни з безпрецедентним напливом мігрантів. За даними прикордонної служби Сполучених Штатів, за січень-листопад нелегально перетнути кордон США з боку Мексики намагалися 2,2 млн разів.

Республіканці у Конгресі вимагають вжити заходів для захисту південного кордону США від нелегалів і піти на найбільшу за десятиліття міграційну реформу в обмін на схвалення військової допомоги Україні.

Підготував: Сергій Дага