17:23 / 18.01.2024 Мир

У Китаї розчаровані російськими маргінальними "кинджалами"

Китайські військові аналітики висловили розчарування найсучаснішими російськими ракетами «Кинджал», які рф розрекламувала як гіперзвукові, але насправді їх неодноразово збивали в Україні.

Про це пише Business Insider.

Минулого року китайські оборонні журнали з великим інтересом писали про російський «Кинджал», аналізуючи його ефективність проти наданих Україні американських систем Patriot і у війні загалом. Китай сподівався вивчити досвід рф для удосконалення власної гіперзвукової ракети.

Але російські «кинджали», рекламовані кремлем як «незбивна» гіперзвукова зброя, були знищені системами Patriot або просто не влучили в ціль.

«З’являється все більше доказів того, що те, що говорять США та Україна з цього приводу, є правдою», — написав китайський оборонний аналітик Інь Цзе у військовому журналі Shaanxi Ordnance Industry Science and Technology. У таких журналах публікують лише видавців, яких схвалили державні установи Китаю.

На думку Цзе, ця ракета навряд чи матиме значний вплив на полі бою. Він описав «Кинджал» як еволюцію російської ракети наземного базування «Іскандер», яку швидко завершили в межах «короткострокового, поспішного проєкту», оскільки західні суперники тиснули на москву в роки перед вторгненням.

Низка китайських аналітиків відзначила, що маневровість «Кинджала» не можна порівняти з маневровістю справжньої гіперзвукової ракети, а балістична траєкторія «Кинджала» зробила його уразливим до систем захисту, таких як Patriot.

В аналітичній статті в пекінському оборонному журналі Military Arms говориться, що «Кинджал» є у кращому разі «маргінальною гіперзвуковою ракетою».

Також Інь Цзе розкритикував, що росія почала використовувати Су-34 для запуску «кинджалів», оскільки ці бомбардувальники «занадто мляві» і повільні, особливо коли обтяжені важким «Кинджалом». А ще аналітик розкритикував російську супутникову систему наведення ракет, заявивши, що в неї недостатньо супутників для точності.

Як відзначив Business Insider, Китай дивиться на війну в Україні «як на полігон для випробування передової зброї» і розраховував вивчити досвід використання росією гіперзвукових ракет. Пекін сподівається, що його власна гіперзвукова ракета Dongfeng змінить правила гри та зможе збивати американські авіаносці.

Представник аналітичного центру Defense Priorities у Вашингтоні Лайл Голдштейн сказав, що відстежив десятки китайських статей, які аналізували «Кинджал». Це вказує на те, що Пекін був глибоко зацікавлений у продуктивності цієї ракети.

«Це додає доказів того, що Китай дуже уважно стежить за цією війною», — відзначив він.

На думку Голдштейна, те, що було надруковано в китайських оборонних журналах, є лише натяком на справжній масштаб аналізу Пекіна та уроків, які він отримав для потенційної війни зі США.