11:23 / 14.01.2024 Мир

З Латвії вигнали пристарілого любителя "русского мира"

Громадянина агресивної країни, який за сумісництвом є очільником Латвійсько-російської асоціації співробітництва Бориса Каткова, видворили з Латвії.

Як пише LSM, міністр внутрішніх справ Латвії Ріхардс Козловскіс вніс Каткова до списку небажаних у країні осіб "за багаторічну та систематичну діяльність на користь Росії".

За словами Каткова, 10 січня він отримав підписаного міністром внутрішніх справ Латвії листа про те, що він становить загрозу національній безпеці та буде депортований. Вранці 12 січня до 82-річного чоловіка прийшли прикордонники, дали годину на збори та супроводили до кордону. Ввечері того самого дня Катков перетнув російський кордон у КПП "Терехово/Бурачки" у Псковській області.

Згідно з інформацією з відкритих джерел, Борис Катков приїхав до Латвії 1966 року. Спочатку він працював у військовому комісаріаті в місті Цесісі, потім у Даугавпілсі. Пішов на пенсію у званні полковника у 1991 році. Катков отримав паспорт негромадянина Латвії 1998 року, а 2000 року взяв російське громадянство. Через вік його звільнили від складання іспиту з латиської мови, решту документів для отримання постійної посвідки на проживання він подав.

Офіційна представниця МЗС Росії Марія Захарова назвала депортацію Каткова "провокаційною" акцією, мета якої – "залякати російськомовних жителів Латвії". Посольство Росії у Латвії охарактеризувало дії Латвії як "абсолютно антигуманні" за "порушення принципу нерозділення сім'ї" (у Каткова в Латвії залишилися дружина, діти та онуки).

Підготувала: Ніна Петрович