15:35 / 07.01.2024 Мир

Білий дім песимістично дивиться у майбутнє надання допомоги Україні

Вже у січні може відбутися часткове закриття (шатдауну) уряду США, припустила директор управління та бюджету Білого дому Шаланда Янг. Саме ця ймовірність дозволяє республіканцям тиснути на Адміністрацію президента Джо Байдена на переговорах щодо змін у міграційному законодавстві та пов’язаного з ними виділення пакету військової допомоги Україні на 61 млрд доларів.

«Я б не сказала, що я песимістка, але і не оптимістка… Риторика цього тижня викликає у мене занепокоєння, що [шатдаун] – це шлях, яким прямують республіканці в Палаті представників», – сказала Янг на сніданку з журналістами, організованому Christian Science Monitor, повідомляє Reuters.

Янг закликала республіканців у Палаті представників досягти угоди щодо безпеки кордонів та реформування міграційної політики. Вона закликала Конгрес схвалити збільшення фінансування для України. 

«Ми повинні укласти угоду, а не починати з нуля нові переговори. Ситуація жахлива», – сказала Янг, підкресливши, що йдеться не лише про пряме фінансування України з боку США, «але й про те, який сигнал це посилає всьому світу».

Наступного тижня Конгрес буде вирішувати питання щодо крайніх термінів (19 січня і 2 лютого) для врегулювання державних витрат до вересня – на тлі вимог республіканців скоротити витрати на 2024 фінансовий рік нижче лімітів, узгоджених у червні 2023 року.

Підготувала: Ніна Петрович