19:32 / 04.01.2024 Мир

Агрофюрер, можливо, вважає, що скоро залишиться поза владою

Лукашенко підписав закон, який запроваджує нові гарантії для президента республіки.

Як повідомляє сайт президента Білорусі, йдеться про гарантії недоторканності, довічну охорону і право на державну нерухомість після своєї відставки.

Документ зокрема дає довічне право недоторканності колишньому президентові та членам його сім’ї. Відповідно до тексту, колишнього главу держави не можна притягти до відповідальності за дії, вчинені у зв’язку із здійсненням повноважень.

Також не допускаються будь-які процесуальні дії щодо нього і позбавлення його волі. Недоторканими залишаються майно колишнього президента РБ, активи, листування та право на довічну державну охорону.

Окрім того, після відставки президент РБ отримає в дар державну нерухомість для постійного проживання, зокрема “земельну ділянку з розташованими на ній капітальними будівлями”.

У законі також міститься нова стаття про те, що поховання та увічнення пам’яті президента, а також глави держави, який припинив свої повноваження, здійснюються коштом республіканського бюджету.

При цьому президент, який припинив виконання своїх обов’язків, стає делегатом Всебілоруських народних зборів і довічний член Ради Республіки

Нинішні поправки також встановлюють, що президентом Білорусі може стати тільки громадянин, не молодший 40 років, який прожив у республіці щонайменше 20 років перед виборами та не мав посвідки на іноземне проживання.

Підготувала: Ніна Петрович