08:10 / 15.12.2023 Мир

Найближче майбутнє України залежить від достатньої військової допомоги США і ЄС, – Джеймс Ставрідіс

Найближче майбутнє України залежатиме від того, чи продовжать США і Європейський союз надавати військову допомогу Києву в достатніх кількостях. Про це написав колишній головнокомандувач Об'єднаних збройних сил НАТО в Європі, адмірал ВМС США у відставці Джеймс Ставрідіс у своїй колонці для Bloomberg 14 грудня.

Ставрідіс заявив, що майбутнє на полі бою в Україні "в кращому разі туманне". За його словами, є два ймовірні сценарії.

Перший сценарій, на думку американського офіцера, втілиться в життя, якщо американці та європейці продовжать нарощувати військову допомогу Києву, виділивши на неї 100 мільярдів доларів.

Він підкреслив, що ця сума є "невеликою", порівняно з оборонними бюджетами західних країн, однак вона допоможе Україні стримувати агресора від нових наступальних дій.

Другий сценарій Ставрідіс назвав "більш похмурим". Він передбачає припинення західної допомоги українській армії. За словами офіцера, у такому разі російські окупанти можуть отримати можливість відновити наступ.

"Україна, ймовірно, зможе протриматися ще рік за підтримки Заходу, що скорочується, але після цього Путін доб'ється свого", — стверджує Ставрідіс.

На думку екскомандувача армії НАТО в Європі, Владімір Путін робитиме все можливе, щоб війна тривала до президентських виборів у США, оскільки розраховує на перемогу Дональда Трампа і припинення американської допомоги Києву.

"Тож Зеленський може бути впевнений, що у нього попереду щонайменше ще рік боротьби", — заявив американський адмірал.

Ставрідіс вказав на те, що росія є "небезпечним і безпринципним гравцем", який має в своєму розпорядженні все ще дієздатну армію і великі ресурси. Водночас він зазначив, що допомога Києву є "гарним поверненням інвестицій", оскільки військам НАТО і США не доводиться битися в Україні.

"Як ми можемо гарантувати, що Путін не виграє цю незаконну й аморальну війну? На даний момент, задовольняючи відносно скромні запити Зеленського — не про західні війська, а про засоби війни для захисту своєї країни", — пише Ставрідіс.

Підготувала: Ніна Петрович