16:07 / 14.12.2023 Мир

В світі посилиться гуманітарна криза, -ЗМІ

Зміна клімату, загострення збройних конфліктів, зростання боргового навантаження і скорочення міжнародної підтримки посилять гуманітарні кризи в усьому світі у 2024 році, йдеться в доповіді Міжнародного комітету порятунку (IRC), повідомляє Reuters.

У своєму "Огляді надзвичайних ситуацій на 2024 рік" Міжнародний комітет порятунку вказав на 20 країн, переважно в Африці, які мають найбільший ризик погіршення гуманітарної ситуації наступного року.

Звіт з'явився після того, як кількість людей, які потребують гуманітарної допомоги цього року зросла до 300 мільйонів, а кількість тих, хто був змушений покинути свої домівки, зросла до 110 мільйонів.

"Це найгірші часи", - заявив голова IRC Девід Мілібенд, закликаючи приділяти більше уваги адаптації до зміни клімату, розширенню прав і можливостей жінок, підтримці переміщених осіб та боротьбі з безкарністю.

Судан очолив список IRC, за ним ідуть Сектор Гази і Південний Судан. Далі у списку — дев'ять країн на південь від Сахари; М'янма та Афганістан; Сирія, Ліван та Ємен на Близькому Сході; Україна в Європі; Еквадор у Південній Америці та Гаїті в Карибському басейні.

На ці 20 територій припадає близько 10% населення світу, але 86% глобальних гуманітарних потреб, 70% переміщених осіб і зростання кількості тих, хто зіштовхується з крайньою бідністю та кліматичними ризиками, повідомляє IRC.

У той час як деякі африканські країни досягають швидкого покращення рівня життя, конфлікти, перевороти і бідність зростають "тривожними темпами", зазначає IRC.

Еквадор, де проживає багато венесуельських біженців, вперше потрапив до цього списку, оскільки зростання насильницьких злочинів, які держава пов'язує переважно з незаконним обігом наркотиків, посилює економічні наслідки пандемії та кліматичних ризиків, додали в IRC.

Тим часом на Гаїті майже половина населення потребує гуманітарної допомоги, і "малоймовірно", що потенційні зусилля ООН, спрямовані на допомогу поліції в боротьбі з потужними озброєними бандами, суттєво покращать ситуацію наступного року.

Підготувала: Ніна Петрович