20:53 / 12.12.2023 Мир

Битва українців почалася на Майдані, а Європа повинна допомогти, - Туск

Майбутній прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що його уряд вимагатиме повної мобілізації Заходу для допомоги Україні, передає Onet.

"Я не можу більше слухати політиків, які говорять про втому від ситуації (війни) в Україні. Вони кажуть президенту (України) Зеленському, що вони втомилися від ситуації", – зазначив Туск.

За його словами, напад на Україну – це "напад на всіх нас". Туск закликав одним голосом говорити про Україну, що, переконаний він, має об'єднувати поляків.

Він додав, що допомога Польщі Україні є дуже важливою, але водночас вказав, що Варшава має бути наполегливою, коли йдеться про інтереси, зокрема, польських фермерів.

"Але ми повинні пам'ятати, за що йде війна. Що українці воюють за щось надзвичайно важливе, що їхня битва почалася на Майдані, що вони воюють за те, щоб приєднатися до спільноти західного світу. Вони хочуть, щоб Україна була демократичною, правовою державою, як західні країни. І вони за це зараз борються", – наголосив Туск.

Він також оголосив, що через кілька десятків годин він вирушає до Брюсселя, сподіваючись переконати союзників захистити демократичні цінності та Україну від російської агресії.

"Тільки об'єднаний Захід може допомогти Україні перемогти в боротьбі за демократичні цінності", – резюмував Туск.

Підготувала: Ніна Петрович