19:20 / 06.12.2023 Мир

Російському олігарху його діти допомагають обходити санкції ЄС

30-річний Аркадій Абрамович та його 30-річна сестра Анна Абрамович отримали громадянства Литви та використовували його, щоб допомогти обходити санкції своєму батьку, російському олігарху Роману Абрамовичу.

Такого висновку дійшли розслідувачі OCCRP - міжнародної журналістської організації, що бореться з корупцією та спеціалізується на розслідуванні роботи владних структур у різних країнах, пише Настоящее время.

Про паспорти дітей Абрамовича журналісти дізналися завдяки витоку документів офшорного постачальника послуг MeritServus. Ця компанія, що базується на Кіпрі, понад 20 років керує активами Абрамовича.

За даними розслідувачів, старший син Абрамовича Аркадій отримав литовський паспорт 22 лютого 2022 року - за два дні до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Коли паспорт отримала Анна Абрамович, невідомо.

Журналісти не знайшли в Аркадія та Анни Абрамовичів нерухомості та компаній у Литві. Вони припускають, що паспорти - єдині активи дітей російського олігарха в цій країні. Департамент Литви відмовився надати інформацію про те, чи мають діти Абрамовича паспорти цієї країни.

Журналісти вказують, що діти олігарха використовували литовські паспорти, щоб допомогти йому обійти санкції. За три тижні до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Абрамович переписав на сімох своїх дітей активи на суму щонайменше $4 млрд.

Сам Абрамович був у Литві в 2018 році. Тоді ЗМІ припускали, що він намагається отримати литовське громадянство. Бабуся та дідусь Абрамовича жили в Литві у 1940-х, а його дід був серед тисяч литовців, депортованих до Сибіру.

Абрамович має громадянство Ізраїлю та Португалії.

Підготувала: Ніна Петрович