10:43 / 29.11.2023 Мир

Росія рекордно збільшує витрати на продовження війни в Україні, – ISW

Ілюстративне фото з відкритих джерел

президент росії володимир путін підписав закон про федеральний бюджет на 2024-2026 роки, який передбачає рекордні витрати на війну в Україні.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Так, федеральний бюджет на 2024 рік передбачає 36,66 трильйона рублів ($412,5 мільярда) державних витрат і дефіцит бюджету в розмірі 1,6 трильйона рублів ($9,25 млрд).

Зазначають, що російська влада планує витратити близько 157,5 млрд доларів на оборону і правоохоронну систему, що становить 39 відсотків усіх витрат федерального уряду.

За даними аналітиків, у 2023 році міністерство фінансів росії виділило на оборону 72,1 млрд доларів. Імовірно, ця сума вища, враховуючи, що значна частина російського федерального бюджету засекречена.

Згідно з інформацією, більше третини федерального бюджету буде спрямовано оборону, що становить рекордний рівень російських оборонних витрат.

Водночас федеральний бюджет не покриває всіх витрат на армію та силовиків, частина фінансового навантаження покладається на регіональні бюджети та приватні бізнес-структури.

Експерти ISW вважають, що кремль планує направити більшу частину своїх федеральних бюджетних коштів, виділених на оборону для підтримки вторгнення в Україну.

Підготував: Сергій Дага