22:33 / 23.11.2023 Мир

Більшість польських політиків відмовилися зустрічатися з Моравецьким

Лідери партій, запрошених чинним главою польського уряду Матеушем Моравецьким, якому доручено сформувати новий кабінет, відмовилися від зустрічі з прем'єр-міністром – виняток становить ультраправа "Конфедерація", повідомляє RMF FM.

Матеуш Моравецький надіслав запрошення до розмови головам інших політичних формувань: "Лівиці", Польщі 2050, "Конфедерації" та PSL. Запрошення не отримала лише "Громадянська коаліція" Дональда Туска.

У ньому він пише, що, зважаючи на своє призначення на посаду прем'єр-міністра та місію формування уряду, запрошує лідерів до канцелярії прем'єр-міністра. Він залишив на вибір одну з дат: четвер 23 листопада між 9:00 і 14:00 або п'ятниця 24 листопада між 10:00 і 15:00.

Як і очікувалося, жоден із запрошених гостей не прибув у четвер до штаб-квартири глави уряду. Лідери партій бойкотували консультації, про що вони заявляли від самого початку.

"Третій шлях" і "Лівиця" хочуть сформувати уряд з "Громадянською коаліцією" і Дональдом Туском на чолі, і, як показали голосування в парламенті, саме на їхньому боці більшість.

Лише "Конфедерація" погодилася зустрітися з Моравецьким. Політики цього угруповання зустрінуться з прем'єр-міністром у п'ятницю о 12.30. За їхніми словами, вони мають чітке послання: "Конфедерація" голосуватиме проти вотуму довіри уряду прем'єр-міністра Матеуша Моравецького.

"Натомість делегація "Конфедерації" візьме участь у консультативній зустрічі, запропонованій прем'єр-міністром, щоб особисто представити вищезазначену позицію прем'єр-міністру, а також закликати уряд виконати вимоги перевізників та фермерів, які протестують на польсько-українському кордоні", – заявили в партії.

Підготувала: Ніна Петрович