23:03 / 22.11.2023 Мир

Орбан погрожує залишити Україну без європейських коштів

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан погрожує заблокувати всю допомогу Європейського Союзу для України, а також майбутній вступ країни до Євросоюзу, якщо лідери ЄС не погодяться переглянути всю свою стратегію підтримки Києва, пише Politico.

У листі, адресованому голові Європейської ради Шарлю Мішелю, угорський лідер заявляє, що жодні рішення щодо фінансування України, відкриття переговорів про вступ до ЄС або подальших санкцій проти Росії не можуть бути прийняті до тих пір, поки не відбудеться ця "стратегічна дискусія", коли лідери зберуться в Брюсселі в середині грудня.

"Європейська рада повинна підбити підсумки реалізації та ефективності нашої поточної політики щодо України, включаючи різні програми допомоги", – пише Орбан у листі, який не датований, але має печатку його канцелярії.

Він також запитує, чому Європа повинна продовжувати підтримувати Україну в той час, коли Сполучені Штати, які надали основну частину військової допомоги Києву, можуть бути не в змозі продовжувати фінансування через політичний глухий кут щодо майбутньої підтримки.

"Європейська рада повинна провести відверту і відкриту дискусію про реалістичність стратегічних цілей ЄС в Україні", – йдеться в листі.

Підготувала: Ніна Петрович