06:55 / 23.11.2023 Мир

Байден та Сі Цзіньпін не братимуть участі в саміті G20, де виступатиме путін, – Bloomberg

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді проведе віртуальний саміт лідерів країн G20 у середу, 22 листопада. Президенти Китаю Сі Цзіньпін і США Джо Байден пропустять зустріч. Можливою причиною є присутність російського диктатора Володимира Путіна на онлайн-заході. Про це пише Bloomberg.

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді організовує онлайн-зустріч, бо пропустив віртуальний саміт лідерів країн з економікою, що розвивається, участь у якому взяв Сі. На саміті, зокрема, обговорювали конфлікт між Ізраїлем і ХАМАСом.

Хоча президент Китаю Сі Цзіньпін не буде присутній на сьогоднішній онлайн-зустрічі, Міністерство закордонних справ Китаю заявило у вівторок, що прем’єр-міністр Лі Цян візьме участь у відеосаміті G-20.

Індійський лідер використав однорічний термін, який закінчується цього місяця, щоб продемонструвати зростання глобального впливу південноазіатської країни напередодні національних виборів, призначених на початок наступного року, на яких Моді претендуватиме на третій термін на посаді прем’єр-міністра.

Водночас голова МЗС Індії Віней Кватра заявив на брифінгу напередодні, що переважна більшість лідерів G-20 приєднається до відеозустрічі.

Також президент США Джо Байден пропустить саміт. Натомість Кремль підтвердив, що президент Росії Володимир Путін виступить перед зібранням світових лідерів. Країни групи розробили компромісне формулювання щодо вторгнення Росії в Україну під час саміту лідерів у вересні. Але відтоді війна між Ізраїлем і ХАМАСом посилила розбіжності між розвиненим світом і країнами Глобального Півдня.

Раніше BAGNET повідомляв, що 20 листопада міністр оборони США Ллойд Остін у Києві зустрівся з президентом України Володимиром Зеленським. Остін зазначив, що для нього ця зустріч стала ще однією можливістю "підтвердити непохитну підтримку України з боку Сполучених Штатів Америки".

Підготував: Сергій Дага