22:55 / 21.11.2023 Мир

Генсек НАТО вважає, що міжнародне право досі існує і росіяни отримують якісь сигнали

Головний рашист заявляв, що він не допустить розширення НАТО, натомість отримав більше присутності НАТО у східній частині Альянсу і двох нових членів – Фінляндію та Швецію, що є великою стратегічною поразкою, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, передає Укрінформ.

"Однією з причин, чому президент Путін розпочав війну проти України, було його небажання, щоб Україна стала членом НАТО. Він хотів навіть більше – щоб Альянс дав гарантії не розширюватися далі та вивів всі свої сили зі східної частини НАТО. Путін отримав прямо протилежне: більше присутності НАТО у східній частині Альянсу і двох нових членів – Фінляндію та Швецію (після завершення ратифікації протоколу про входження. – Ред.). Тож це велика стратегічна поразка для президента Путіна. Це ще раз демонструє, що це була його велика помилка – вдертися до України", – заявив керівник Альянсу.

Він зауважив, що союзники по НАТО послідовно надсилають змістовне послання для Росії про те, що ця країна має утримуватися від агресивних дій проти сусідів та безумовно зупинити військову агресію проти України. За словами генерального секретаря НАТО, Росія має поважати міжнародне право та право кожної держави обирати власний шлях розвитку і безпеки.

"Ми вітаємо підтримку, яку Північна Македонія та інші союзники по НАТО продовжують надавати Україні. Ми маємо нові оголошення сьогодні від Німеччини та від Сполучених Штатів про надання більшої військової допомоги для України. Тож ми будемо продовжувати підтримувати Україну у її праві на самооборону проти російської агресії", – додав Столтенберг.

Генсек не бачить негайної загрози з боку Росії для будь-якого союзника по НАТО або для його регіонів, але зберігає пильність та продовжує уважний моніторинг всіх дій Кремля. Зокрема, НАТО збільшило свою військову присутність в регіоні Західних Балкан, розгорнуло свій штаб у Сараєво та Офіс зв’язку у Белграді та готове швидко посилити свої сили для захисту й оборони будь-якого союзника по Альянсу, якщо буде необхідно.

Зазначимо, що путін зруйнував міжнародне право ще в 2014 році після анексії Криму. А от заява про "послання для Росії про те, що вона має утримуватися від агресивних дій проти сусідів" звучить дещо кумедно, враховуючи стан справ із правовими відносинами у країні, де вбивають кувалдою, знущаються у тюрмах, коли синочки очільника Чечні отримують якісь ордени тощо. В такій ситуації не доводиться розмовляти про якісь послання і сигнали.

Підготувала: Ніна Петрович