18:02 / 23.10.2023 Мир

Трампа звинувачують у невмінні "тримати язіка за зубами"

Експрезидент США, схоже, ділився  з австралійським мільярдером Ентоні Праттом конфіденційною інформацією про розмови з іноземними лідерами, зокрема, з президентом України Володимиром Зеленським, пише The New York Times, посилаючись на приватні записи Пратта, які опинились у розпорядженні журналістів.

На них відверто згадує про свої розмови з Трампом і вони перегукуються зі звинуваченнями у тому, що Трамп на посаді неналежно поводився із закритою інформацією. Пратт, на записах, каже, що Трамп ділився з ним інсайдерською інформацією про свої телефонні розмови зі світовими лідерами під час свого президентства. 

Крім того, 60 Minutes Australia пише, що записи вказують на те, що Трамп говорив з Праттом про свою сумнозвісну телефонну розмову з президентом України Володимиром Зеленським у вересні 2019 року.

Під час цієї розмови Трамп тиснув на Зеленського, щоб той допоміг йому запустити розслідування проти Джо Байдена. Ця телефонна розмова лягла в основу першого імпічменту Трампа.

"Це було ніщо в порівнянні з тим, що я зазвичай роблю… Це ніщо в порівнянні з тим, про що ми зазвичай говоримо", – прокоментував Трамп Пратту розмову із Зеленським.

Пратт також згадав опис Трампа його розмови з президентом Іраку Бархамом Саліхом у грудні 2019 року. За словами Пратта, Трамп сказав: "Президент Іраку подзвонив мені і сказав: "Ви щойно зрівняли з землею моє місто". ... Я відповів йому: "Гаразд, що ви збираєтеся з цим робити?".

Раніше телеканал CNN повідомляв, що Пратт давав інтерв'ю спецпрокурору Джеку Сміту, який звинуватив Трампа в неправомірному поводженні з матеріалами національної безпеки, оскільки ексглава Білого дому зберігав десятки секретних документів у своїй резиденції Мар-а-Лаго у Флориді.

Підготувала: Ніна Петрович