22:01 / 20.10.2023 Мир

Комісія ООН знайшла нові докази воєнних злочинів рф проти України

Незалежна міжнародна комісія ООН задокументувала подальші докази того, що російська влада в Україні вчинила невибіркові напади та скоїла воєнні злочини у вигляді катування, зґвалтування та іншого сексуального насильства, а також депортації дітей до рф.

Про це, як інформує “Радіо Свобода”, йдеться у доповіді комісії, представленій на Генасамблеї ООН.

У комісії дійшли висновку, що вчинення російськими збройними силами подальших невибіркових нападів із застосуванням вибухової зброї, призвело до загибелі та поранення цивільних осіб, а також до руйнування та пошкодження цивільних об’єктів.

“Російська влада широко і систематично застосовує тортури у різних місцях утримання. Опитування потерпілих і свідків продемонстрували глибоку зневагу до людської гідності з боку російської влади”, – йдеться у звіті.

Окрім попередніх висновків комісії про катування в Україні та місцях позбавлення волі в рф, викладені у цій доповіді нові докази, зібрані в Херсонській та Запорізькій областях, свідчать про аналогічну систематичність катувань на територіях, підконтрольних російській владі.

У розслідуваних випадках, як зазначають в ООН, катуванням піддавалися переважно чоловіки, підозрювані у передачі інформації українській владі або в підтримці ЗСУ.

Нещодавні розслідування Комісії в Херсонській та Запорізькій областях також свідчать про те, що вчинення зґвалтування та іншого сексуального насильства часто супроводжувалося додатковими актами насильства над жертвами, у тому числі жорстоким побиттям, удавленням, задушенням, нанесенням порізів, пострілами поруч із головою жертви та умисними вбивствами, – кажуть представники ООН.

Комісія наголошує, що провела розслідування подальших повідомлень про вивезення дітей з України до рф. “Зокрема, задокументовано переміщення 31 дитини з України до росії у травні 2022 року. Комісія дійшла висновку, що це була незаконна депортація та воєнний злочин”, – йдеться у доповіді.

Водночас в ООН заявили, що “комісія також задокументувала три випадки, коли українська влада вчинила порушення прав людини щодо осіб, яких звинуватили у співпраці із російською владою”.

Підготувала: Ніна Петрович