20:20 / 18.10.2023 Мир

Головний рашист допомагає ХАМАСу, щоби дошкулити цивілізованому світу, - ЗМІ

Росія намагається «допомогти нормалізувати ситуацію» в Секторі Гази, сказав кремлівський дід прем'єр-міністру Ізраїлю Біньяміну Нетаньяху. Звісно країна-терорист виступає на боці ХАМАСу і його покровителя Ірану. Частково це продиктовано бажанням підірвати позиції США і їхніх союзників.

Час нападу не міг бути кращим для Путіна, який, за збігом обставин, святкував свій день народження 7 жовтня, коли сотні терористів ХАМАС увійшли до Ізраїлю і вбили понад 1300 мирних жителів.

«Головною зовнішньополітичною метою Росії зараз є відволікання уваги світової спільноти від її вторгнення та звірств в Україні. Зокрема, Москва наполягає на припиненні передачі Україні американської військової допомоги, яка висить на волосині в Конгресі. Криза в Ізраїлі сприяє цим зусиллям. Москва зацікавлена в її розпалюванні, а не вирішенні», - пише журналіст Washington Post Джош Рогін.

Хоча немає чітких доказів того, що російське керівництво знало про напад ХАМАСу заздалегідь, Кремль наполегливо працює над тим, щоб скористатися цією ситуацією. Росія посилила свою підтримку ХАМАСу дипломатично і в пропагандистській війні. Вона також користується можливістю посилити насильство в Україні, поки світ дивиться в інший бік. 8 жовтня високопоставлений представник ХАМАС Алі Барака високо оцінив допомогу Росії в інтерв'ю для пропагандистського телеканалу Russia Today.

«Є країни, які підтримують нас політично. Навіть Росія нам симпатизує. Росія задоволена тим, що Америка втягується в палестинську війну. Це послаблює тиск на росіян в Україні. Одна війна послаблює тиск в іншій війні. Отже, ми не самотні на полі бою», - сказав він.

Справжній рівень фактичної військової підтримки ХАМАСу з боку Росії важко визначити, але є кілька ознак, що вказують на це. Барака заявив, що його організація має російські ліцензії на виробництво автоматів Калашникова і боєприпасів, які терористи використовували під час нападу. Українські чиновники стверджують, що російська ПВК «Вагнер» допомагала тренувати солдатів ХАМАСу. Тим часом, палестинські терористичні угруповання, за повідомленнями, відмивають незаконні кошти через криптовалютну біржу, що базується в Москві.

Повідомлення про пряму російську військову підтримку ХАМАСу залишаються непідтвердженими, - кажуть американські чиновники. Але військова співпраця між Росією та Іраном в Україні, схоже, також пішла на користь палестинській групі. Зокрема, ХАМАС використовує проти ізраїльських цілей дрони, схожі на ті, які Росія використовує в Україні.

Рогін звертає увагу на те, що пропаганда Москви запустила лояльну до ХАМАСу і антизахідну машину дезінформації. Ще до атаки теророистів російські ЗМІ просували ідею про те, що американська зброя, передана Україні, якимось чином потрапила до рук терористів, які готують змову проти Ізраїлю. Після нападу поширювалися проросійські відеозаписи сумнівного походження, які звинувачували Україну в озброєнні ХАМАСу, замасковані під фейкові репортажі ВВС.

Російські чиновники і пропагандистські ЗМІ одностайно звинуватили США в спалаху насильства в Ізраїлі і вказали на увагу Вашингтона до України, щоб пояснити нібито ігнорування американським урядом зростання напруженості на Близькому Сході.

«Ці кремлівські наративи спрямовані на західну аудиторію, щоб вбити клин у військову підтримку України. Вони намагаються деморалізувати українське суспільство, стверджуючи, що Україна втратить міжнародну підтримку, і мають намір запевнити російську внутрішню аудиторію, що міжнародне співтовариство ігноруватиме військові зусилля України», - йдеться в доповіді Інституту вивчення війни.

Звичайно, відносини між Росією і ХАМАС - це не щось нове. Путін вперше запросив лідерів організації до Москви в 2006 році, і з того часу делегації ХАМАСу відвідують Москву регулярно. Росія ніколи не оголошувала палестинську групу терористичною організацією і вже давно займає пропалестинську дипломатичну позицію.

Але нова війна руйнує близькі і навіть ділові відносини між Росією та Ізраїлем. Ізраїль ухилявся від відкритої допомоги Україні, оскільки йому була потрібна згода Москви для ударів по цілях в Сирії. Зараз Росія, схоже, повністю зосередилася на допомозі ХАМАСу й Ірану, особливо на дипломатичній арені.

13 жовтня Росія представила в Раді Безпеки ООН проект резолюції, який закликає до негайного припинення вогню і засуджує всі акти тероризму, але не згадує ХАМАС. Посол Росії в ООН виступив у суботу з промовою, в якій звинуватив США у «війні, що насувається» на Близькому Сході і засудив ізраїльські напади на палестинське цивільне населення.

«Я думаю, що багато хто погодиться зі мною, що це яскравий приклад провалу політики Сполучених Штатів на Близькому Сході», - сказав Путін.

«Те, що Путін покладає відповідальність на США, а не на терористів, свідчить про його причетність. Його пріоритет - не залагодження кризи, а скоріше її прив'язка до його більш масштабної війни проти Заходу. Вкрай важливо визнати, що Росія, Іран і ХАМАС працюють разом проти США, Європи, України та Ізраїлю», - наголошує Рогін.

Як сказав президент України Володимир Зеленський у своїй промові в НАТО минулого тижня: «Єдина різниця полягає в тому, що є терористична організація, яка напала на Ізраїль, а є терористична держава, яка напала на Україну».

Підготувала: Ніна Петрович