14:31 / 13.10.2023 Мир

У Європі різко зросли ціни на газ через конфлікт в Ізраїлі

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Ціни на газ у Європі з кінця минулого тижня зросли на 45%. Ф'ючерси на хабі TTF у Нідерландах досягли 53 євро за мегават-годину (близько 600 доларів за тисячу кубометрів) - максимуму з 15 лютого 2023 року. Про це повідомляє Intercontinental Exchange (ICE).

Як зазначає Bloomberg, зростання цін було викликане війною Ізраїлю та ХАМАС та вразливістю інфраструктури, включаючи диверсію на газопроводі між Фінляндією та Естонією.

За останній тиждень численні інциденти спровокували зростання цін у Європі та Азії:

  • Австралійські профспілки робітників повідомили, що наступного тижня розпочнуться страйки на заводах Chevron з експорту ЗПГ до Австралії.
  • Потім було виявлено витік на підводному трубопроводі, що з’єднує Фінляндію та Естонію. У країнах, що межують із росією, попереджають, що це був навмисний акт. Це посилило стурбованість щодо безпеки європейської інфраструктури, особливо після вибухів минулого року на трубопроводі "Північний потік" із росії до Німеччини.
  • Конфлікт в Ізраїлі та секторі Газа змусив Chevron закрити морське газове родовище, яке постачає Єгипту, що може вплинути на експорт ЗПГ із цієї країни до Європи.

Хорошою новиною є те, що ринок зараз знаходиться в кращому становищі, ніж минулого року. Високі запаси, промисловий попит падає, і було додано кілька нових імпортних потужностей. Крім того, деякі прогнози припускають, що в Європі буде відносно тепла зима, що має зменшити потребу в газі.

Але енергетична криза ще далека від завершення, і найближчими днями до Європи може прийти похолодання. Будь-який натяк на перебої у глобальних потоках газу може спричинити шок на ринку, особливо коли домогосподарства включать опалення, пише Bloomberg.

BAGNET нагадує, у серпні президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що країни Євросоюзу вже заповнили газосховища на 90%. Щоправда, згодом стало відомо, що ці запаси не забезпечують всі зимові потреби регіону, через що можливий ряд ризиків.

Іншими словами, енергетична криза в Європі ще не закінчилася. Проте, за словами єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсона енергетична безпека Європейського Союзу "знаходиться в набагато стабільнішому становищі, ніж в цей період минулого року".

Підготував: Сергій Дага