14:12 / 26.09.2023 Мир

Співпраця Північної Кореї з росією стає дедалі небезпечнішою, – Блінкен

Ілюстративне фото з відкритих джерел

росія зневірилася у спробах знайти обладнання, матеріали й технології для триваючої агресії проти України, а КНДР шукає допомоги для зміцнення і просування своєї власної ракетної програми. Однак, їхня співпраця стає дедалі небезпечнішою. Про це заявив держсекретар США Ентоні Блінкен, повідомляє CNN.

"Ми працюємо пліч-о-пліч з іншими партнерами й союзниками, щоб виявити небезпечні шляхи військового співробітництва Росії та Північної Кореї, яке загрожує глобальному миру і безпеці", — підкреслив він.

Цю тему також обговорювали на форумі в Центрі стратегічних і міжнародних досліджень, який об’єднує офіційних осіб США і Республіки Кореї.

BAGNET нагадує, що раніше державний секретар США Ентоні Блінкен, а також його південнокорейський і японський колеги висловили стурбованість через обговорення військової співпраці між росією й Північною Кореєю, включаючи можливу торгівлю зброєю. Вони домовились реагувати на загрози від рф й КНДР.

30 серпня стало відомо, що росія та Північна Корея ведуть активні переговори щодо купівлі зброї. кремль хоче використовувати її для ведення війни проти України.

1 вересня Мінфін США разом з Японією та Південною Кореєю запровадили обмеження проти двох громадян рф й КНДР, які причетні до створення зброї масового знищення й балістичних ракет.

7 вересня віцепрезидент Сполучених Штатів Камала Гарріс заявила, що обмін військовою підтримкою між Північною Кореєю і росією для використання у війні проти України був би "величезною помилкою". Це призведе до подальшої ізоляції країн.

Крім цього, військовий аналітик розповів, що всі"надсучасні" та "суперсекретні" розробки Північної Кореї — це фактично подальше вдосконалення того, що вони отримали у 70-80-ті роки минулого століття від Радянського Союзу.

Також, 9 серпня ЗМІ писали, що лідер Північної Кореї Кім Чен Ин готовий укласти з російським диктатором володимиром путіним угоду щодо постачання зброї.

14 вересня очільник ГУР Кирило Буданов заявив, що росія уже півтора місяця отримує снаряди від Північної Кореї.

Підготував: Сергій Дага