20:53 / 20.09.2023 Мир

Українські солдати зараз своєю кров’ю роблять те, що Рада Безпеки ООН має робити своїми голосуваннями, – Зеленський

Президент України Володимир Зеленський виступив на Радбезі ООН, засідання якого відбулося 20 вересня на тему: "Підтримання принципів та цілей Статуту ООН через ефективну багатосторонність: підтримання миру та безпеки України".

Про це повідомляється у телеграмі Зеленського.

Український президент зазначив: "Українські солдати зараз своєю кров’ю роблять те, що Рада Безпеки ООН має робити своїми голосуваннями: зупиняють агресію та захищають принципи Статуту ООН. Наведу приклад конкретних дій, які мають бути реалізовані, щоб архітектура безпеки була міцною.

Перше: повне виведення всіх російських військ і військових формувань, включно з чорноморським флотом росії або тими дірявими коритами, які від нього залишаться за час війни, а також виведення всіх найманців і квазівійськових формувань росії з усієї суверенної території України в межах наших міжнародно визнаних кордонів 1991 року".

Він продовжив: "Коли я готував Українську формулу миру, я брав силу для її пунктів із принципів Статуту ООН та резолюцій, які були ухвалені Генеральною Асамблеєю. Нації, які долучаються до роботи з Формулою, усвідомлюють, що працюють заради міжнародного порядку, заснованого на правилах, заради захисту територіальної цілісності й суверенітету держав, захисту людських прав, недопущення агресій та геноцидної політики.

Епіцентром такої роботи має бути ця зала – зала Ради Безпеки ООН і ще більшою мірою – зала Генеральної Асамблеї. Якщо для цього треба провести реформу інституцій ООН, значить, треба не боятися реформи. Ми готові спільно з членами ООН, які беруть участь у Формулі миру, працювати над відповідними проектами резолюцій та поправок до Статуту ООН".

"Всі нації світу, які поважають мир, можуть реально взяти участь у поверненні миру. Співпраця – це завжди ключове слово для України в міжнародних відносинах. Саме це слово ключове і для миру. Тож хай панує мир! Хай сильнішими стають наші з вами інституції та наша співпраця", - резюмував Зеленський.