18:20 / 14.09.2023 Мир

Болгарія і НАТО поки не знають, як реагувати на витівки рашистів

Росія оголосила частину болгарської економічної зони в Чорному морі закритою для судноплавства до кінця вересня і Болгарія веде переговори з союзниками по НАТО про те, як реагувати на цю блокаду, заявив міністр оборони Болгарії Тодор Тагарев, в інтерв'ю Euractiv.

"Росія продовжує оголошувати частину болгарської економічної зони в Чорному морі закритою для судноплавства до кінця вересня через триваючі в цьому районі військові навчання. Болгарія обговорює відповідь на ці провокації – як самостійно, так і з нашими союзниками по НАТО", - сказав Тагарев.

На запитання Euractiv, чи розробила Болгарія сценарії на випадок нападу Росії на вантажні судна, що прямують з українських портів через болгарські води або економічну зону в Чорному морі, в Міністерстві оборони відповіли, що таких сценаріїв немає. У відомстві зазначили, що на цей момент не існує безпосереднього ризику або загрози нападу на торгове судно, що прямує в територіальному морі країни-члена НАТО.

"Ці води перебувають під суверенітетом кожної прибережної держави і є частиною державної території. Напад у територіальному морі може розглядатися як напад на Республіку Болгарія і НАТО в цілому", – додали в міністерстві.

Там зазначили, що військово-морські сили Болгарії, Румунії і Туреччини посилили пильність, продовжуючи виконувати завдання власними силами і засобами щодо забезпечення безпеки торгових суден, які проходять через Чорне море.

У міністерстві також заявили, що додаткові заходи щодо забезпечення безпеки судноплавства в економічних зонах "можуть бути забезпечені тільки діями НАТО, відповідно до Статуту ООН і міжнародного морського права, скоординованими з іншими партнерами в регіоні".

Підготувала: Ніна Петрович