03:42 / 06.09.2023 Мир

Болгарія відібрала контроль за нафтовим портом у рашистської компанії

З понеділка, 4 вересня, нафтовий порт Росенець біля міста Бургас у Болгарії, який контролював російський нафтовий гігант “Лукойл”, перейшов в управління державного підприємства.

Про це повідомив міністр транспорту Георгій Гвоздейков.

За словами посадовця, Болгарія не винна компанії жодних компенсацій, адже концесію припинили через форс-мажорні обставини, які стосуються обмежувальних заходів проти рф.

“У держави є можливості, є досвід, ніяких надзвичайних ситуацій не буде допущено, все в рамках закону”, – запевнив Гвоздейков.

Він додав, що “Лукойл” може відстоювати свої права де завгодно, але не в Болгарії, оскільки Софія дотримується європейського законодавства.

Міністр уточнив, що склади, де зберігається паливо, належать “Лукойлу” і залишаються під його контролем, але держава зможе контролювати, що саме ввозиться в порт. Гвоздейков також відкинув можливість того, що зміна контролю може вплинути на ціни на пальне.

Раніше повідомлялося, що Болгарія продовжила підтримку українських біженців до кінця вересня 2023 року. Так власники готелів, у яких проживають українці зі статусом тимчасового захисту, і надалі отримуватимуть по 15 левів (близько 310 грн) на день за кожного з них.

Також болгарський уряд доручив міністрам праці та соцполітики й освіти упродовж двох місяців розробити пропозиції, що сприятимуть інтеграції людей із тимчасовим захистом у суспільство країни.