17:32 / 05.09.2023 Мир

Білоруський прикордонник зрізав паркан і порушив державний кордон із Польщею

Один з білоруських прикордонників зайшов на територію Польщі, коли намагався випиляти дірку у паркані на кордоні, а з наближенням польських колег втік. 

Як пише "Європейська правда", про це з посиланням на джерела повідомляє RMF24. 

Cистеми спостереження на польсько-білоруському кордоні зафіксували, як прикордонник у формі, балаклаві та зі зброєю зайшов на територію Польщі в районі села Дубичі Церковні, намагаючись пропиляти дірку у паркані. На місце вирушив патруль. Побачивши їх, білоруський солдат втік.

Спиляти паркан йому не вдалося, він лише трохи пошкоджений. 

Оскільки паркан розташований вже з польської сторони кордону, прикордонники склали рапорт щодо проникнення білоруського службовця на територію Польщі. 

За інформацією RMF FM, це перший доведений випадок, коли зрізанням паркану займалася людина у формі. До того подібні дії фіксували неодноразово, проте з боку людей у цивільному одязі  – ймовірно, також перевдягнених прикордонників Білорусі. 

Тиждень тому у цьому ж районі група "агресивно налаштованих іноземців" закидала польських прикордонників камінням з боку Білорусі.

Польські прикордонники оголосили, що за останню добу зафіксували 95 спроб нелегального перетину кордону з Білорусі; близько 30 людей, побачивши прикордонників, самі повернулися назад. Ще шістьох, громадян Сомалі та Афганістану, затримали з польського боку. 

Нагадаємо, Латвія скасувала відпустки для прикордонників через загрозу з Білорусі.

На початку серпня латвійські посадовці казали, що білоруські служби беруть участь у псуванні загороджень на кордоні, щоб допомагати мігрантам потрапляти до Латвії.