19:53 / 01.09.2023 Мир

Треба знати росіян: угорців обурив російський підручник історії (фото)

Російський підручник з історії викликав хвилю протестів в Угорщині через трактування подій 1956 року, пише ЄП.

У повдомленні зазначається: "З 2023 року російські старшокласники будуть навчатися за новими "підручниками історії".

Їхнім співавтором став особисто Владімір Мединський – псевдонауковець та автор відомої фрази про "зайву хромосому народу Росії", у минулому – міністр культури РФ, а нині помічник президента Путіна та його радник з питань військової історії.

А от в Угорщині цей підручник спричинив цілу бурю емоції.

Бо у ньому про нібито "дружню" до Кремля Угорщину йдеться у дуже схожій тональності.

Повсталі радикали серед яких було багато вояків фашистської Угорщині, - російський підручник спричинив хвилю протестів в Угорщині через трактування подій 1956 року 01

Згадки про Угорщину у книзі нечисленні, вони стосуються передусім угорської революції 1956 року – антирадянського повстання, яке було жорстоко придушене регулярною армією СРСР.

Але в авторів "підручника" є інше бачення історії і з цього питання.

Учасників революції-1956 вони називають фашистами та "повсталими радикалами", що боролися проти радянських пам’ятників.

"Каталізатором угорської кризи стали дії західних спецслужб та внутрішньої опозиції, яку вони підтримували", – стверджує "підручник історії" і додатково критикує угорців за те, що вони "вирішили відмовитися від сталінської спадщини" (цікаво, що ця характеристика, виходить, має показати угорців з лихого боку для російських школярів).

Важлива деталь: цей пропагандистський підручник, на відміну від згаданого вище угорського, є обов’язковим для використання у школах РФ. Отже, усі російські одинадцятикласники мають побачити світ очима Мединського.

Здавалося б, офіційний Будапешт не може це проігнорувати. Але..."