18:28 / 01.09.2023 Мир

Псковських десантників перекинули з-під Бахмута на південний напрямок, – Гросберг

Своїми методичними діями за останні півтора тижні Україна спромоглася чинити тиск на російські війська на Південному фронті, заявив керівник розвідцентру Сил оборони Марго Гросберг, передає ERR.

Українські збройні сили просуваються повільно, але вони діють продумано та методично, чинячи тиск на російські підрозділи, сказав полковник Гросберг на щотижневій пресконференції у Міноборони Естонії.

За його словами, останні півтора тижні основні бої проходили у Запорізькій області, у напрямі Роботино та Вербове. Українські війська вийшли до першої лінії так званої «лінії оборони Суровікіна» і прорвали її як мінімум в одному місці, вийшовши на західний бік Вербового, повідомив Гросберг.

Бої там були найінтенсивнішими, а про труднощі росії свідчить і той факт, що вона змушена була перекинути туди додаткові підрозділи з інших місць, зазначив Гросберг. Як наприклад, підрозділи Псковської повітрянодесантної дивізії, які були перекинуті з Бахмута, а також підрозділи, виведені з Лимана. “Ці дії показують, що росія йде на чималі ризики, що доводить, що її резерви обмежені, їх залишилося небагато”, – сказав Гросберг.

Українське військове начальство також заявило, що їхньому військовому успіху багато в чому сприяло покращення артилерійських можливостей України, які стали рівними чи кращими, ніж у росії, пояснив Гросберг. Завдяки цьому українські частини спромоглися відкинути російські артилерійські підрозділи з фронту на таку відстань, що вони вже не можуть підтримувати свої підрозділи вогнем.

На думку Гросберга, подальші прориви в інших регіонах України даються складнішими, досягти тактичного успіху під Оріховим складно, а отже, українським частинам ще далеко до Азовського моря. У Сватове та Кремінній ситуація така сама, як і в останні місяці – жодна зі сторін не досягла успіху, у Великої Новосілки протиборчі сторони ведуть лише артилерійську дуель, піхота в боях задіяна мало.

Коментуючи повітряну атаку на російський аеродром у Пскові в ніч проти середи, 30 серпня, в результаті якої було знищено два транспортні літаки Іл-76 і ще два пошкоджено, Гросберг зазначив, що поки невідомо, за допомогою чого це було зроблено.

Російська транспортна авіація та псковський аеродром важливі для росії для інтенсивного продовження військових дій в Україні, але, на жаль, втрата цих літаків не вплине на хід війни, заявив начальник розвідцентру Сил оборони. Однак така атака означає, що Україна все далі й надалі відсуває лінію фронту для росії, що ускладнює для російських військ ведення війни, оскільки їм доводиться мати справу з дедалі більшою кількістю факторів одночасно.