18:15 / 31.08.2023 Мир

Вперше за багато років "Газпром" має збитки

За підсумками результатами першого півріччя 2023 року газовий бізнес "Газпрому" став збитковим - уперше з часів пандемії і вдруге за останні 25 років. Головною причиною називають падіння прибутків від експорту, повідомлє КоммерсантЪ.

Крім падіння виручки від експорту на ситуацію також вплинуло скорочення транспортування газу газотранспортною системою укупі зі зростанням потужностей самої системи після введення газопроводів, що так і не запрацювали, для "Північного потоку-2".

"Різке падіння виручки від експортних продажів газу на тлі зростання витрат і капітальних вкладень призвели до того, що газовий бізнес "Газпрому" - кореневий елемент діяльності групи - у першому півріччі виявився збитковим", - пише видання.

Зазначається, що стан справ у "Газпромі", найімовірніше, погіршуватиметься.

"У міру подальшого зниження цін на газ у Європі ситуація може погіршитися", - констатує видання, наголошуючи, що такий стан речей спостерігався колись у першому півріччі 2020 року - у розпал пандемії, а до цього - у кризовому 1998 році, що став шоковим для російської економіки.

Істотна різниця в тому, що на той момент світові ціни на вуглеводні були на мінімальному рівні за останні 20 років: так, середня ціна Brent становила $39,9 за барель, а середня експортна ціна газу "Газпрому" - $124 за 1 тис. кубометрів.

Цього ж року ціни на нафту і газ були в рази вищими: нафта Brent - $78,5, а середня ціна на газ у Європі - близько $510 за 1 тис. кубометрів.

28 серпня Газпром розкрив звітність за міжнародними стандартами фінансової звітності (МСФЗ) і бухгалтерську звітність за російськими стандартами звітності (РСБО). Згідно з останньою, чистий збиток головної компанії за підсумками першого півріччя становив 255 млрд руб.

За МСФЗ група "Газпром" отримала 296 млрд руб. прибутку, однак фактично цей показник було забезпечено виключно нафтовим бізнесом - "Газпром нафтою", яка заробила в першому півріччі 304 млрд руб. прибутку.

Виручка ПАТ "Газпром" впала на 65%, до 2,74 трлн руб., зокрема виручка безпосередньо від продажу газу впала в 2,1 раза, до 1,7 трлн руб.

Загалом фінансові результати головної компанії схожі на перше півріччя 2020 року, коли збиток "Газпрому" за РСБО був навіть трохи більшим - 277 млрд руб.

Підготувала: Ніна Петрович