15:49 / 27.08.2023 Мир

ЗСУ ще здивують світ, - ЗМІ

Думки в The Washington Post Девіда Петреуса, генерала армії США у відставці, колишнього командувача нарощування військ США в Іраку, і сил НАТО та США в Афганістані, і Фредеріка Кагана, директора проекту з критичних загроз Американського інституту підприємництва.

Швидкого прориву та просування України, на який багато хто сподівався, не сталося. Висвітлення у ЗМІ в останні тижні стало більш похмурим на тлі фрагментарних журналістських повідомлень з фронту та оцінок розвідки та західних аналітиків. Новини не добрі. Боротьба проти Росії виявилася кривавою та повільною - дуже важким завданням.

Але спостерігачам було б розумно стримати свій песимізм. Війна не протікає лінійно. Захисники можуть утримувати позицію протягом тривалого часу, а потім раптово зламатися, дозволяючи атакуючому швидко пройти вперед, перш ніж оборона зміцниться глибше в тилу. Українці прагнуть досягти саме такого ефекту. Є підстави думати, що вони це можуть зробити. Наступ України далекий від завершення. Фактично він все ще знаходиться на ранній стадії – лише 10 тижнів і, ймовірно, триватиме ще, як мінімум, чотири місяці.

Прорив сучасної глибокоешелонованої оборони, такої яку Росія, створила на півдні України - непросте завдання для будь-якої армії. На сучасній пам'яті американські військові робили це двічі, обидва рази проти Іраку. У 1991 році, після 39-денного обстрілу іракських військ з повітря, очолювана США коаліція чисельністю 650 тис. осіб прорвала і обійшла іракську оборону, розтрощивши іракську армію за 100 годин. У 2003 році менші сили під керівництвом США знищили іракську армію, що сильно деградувала, за кілька тижнів.

Україна не має жодної з переваг, які мали США у цих операціях. В обох випадках, пов'язаних з Іраком, коаліційні сили виграли від панування в небі, тоді як українська авіація не може діяти над російськими лініями і не може завадити російським літакам і гелікоптерам бити по своїх військах. А також Україні дали надто мало бронетанкових систем.

Росіяни також борються набагато краще, ніж іракці, і краще, ніж очікували багато аналітиків, враховуючи невиразні дії РФ до цього. Російські війська підготували велику глибокоешелоновану оборону, що складається з широких і глибоких смуг майстерно встановлених мін, протитанкових ровів та інших загороджень. Солдати, оснащені дронами, ведуть сильний артилерійський вогонь по будь-яким українським підрозділам, які намагаються прорватися. У ширшому сенсі російська армія прийняла гнучку оборону, при якій її війська спочатку відступають, а потім контратакують, як тільки українські сили зазнають втрат і починають втомлюватися.

Всі ці фактори роблять український контрнаступ надзвичайно важким. Але, як багатьом із нас довелося спостерігати у важкі перші місяці розвитку ситуації в Іраку 2007 року, важка ситуація не означає безнадійна.

Українські війська наступають на двох ключових напрямках – у центрі Запорізької області, у районі Роботино, по дорозі на Токмак та Мелітополь, та на сході Запорізької області, на південь від Великої Новосілки, по лінії на Бердянськ. Українці, зважаючи на все, прорвали, принаймні, передній пояс російських мін і оборонних споруд в обох районах, і їхнє просування в районі Роботино, зважаючи на все, прискорюється. Вони також відбили значну частину території навколо Бахмута – єдиного міста, яке Росія змогла захопити під час свого дорогого наступу минулої зими.

Поступові успіхи України - частина масштабніших зусиль, які начальник штабу оборони Великої Британії, адмірал Тоні Радакін, назвав "завдати снарядного голоду, розтягнути лінії постачання ворога і вдарити". Українські сили розтягують оборону Росії, атакуючи в кількох місцях уздовж лінії фронту в 1000 км. Вони також виснажують сили на окупованій Росією території, знищуючи артилерійські частини, штаби та райони зосередження резервних сил, а також завдають ударів по ключових складах постачання та маршрутах, щоб утруднити РФ підтримку оборони. Простіше кажучи, Україна тисне на противника, доки щось не зламається, після чого вони задіють резерви і завдадуть удару.

Російські передові сили, мабуть, втомилися, а то й виснажені. Деякі обороняються, як мінімум, із початку контрнаступу 4 червня, а багато з них перебувають на позиціях значно довше. Підрозділи не були замінені на свіжі. Також неясно, наскільки заміновані чи укомплектовані другорядні оборонні лінії Росії, але є вагомі підстави сумніватися, що у росіян їх утримує велика кількість якісних солдатів. І головне, що РФ немає великих оперативних резервів. Це означає, що будь-яке українське порушення існуючих ліній буде складно швидко усунути.

Саме на це ставить Україна. Невелике порушення може призвести до відносно раптового та швидкого просування. Якщо вони це зроблять, то паніка серед російських сил може збільшити можливості України для збереження своєї динаміки.

Теорія перемоги не є гарантією успіху. Росіяни явно адаптувалися до реалій цього етапу війни, і хоча стикаються з серйозними проблемами, було б безглуздо списувати їх із рахунків.

Але було б так само безглуздо списувати з рахунків цей "літній" контрнаступ - боротьбу, яка, ймовірно, триватиме всю осінь та зиму. Українці знають, що борються за своє виживання, і тотальна мобілізація всіх верств суспільства в країні - свідчення їхньої волі та рішучості.

Західним спостерігачам важливо пам'ятати про цю загальну картину, коли стежать за виснажливою боротьбою України. І політикам не слід заламувати руки щодо того, що контрнаступ не принесе швидких результатів. Це буде довга війна, і нам потрібно, щоб Україна перемогла.

Україна потребує високоточних ударних засобів великої дальності, таких як система тактичного ракетного озброєння армії США ATACMS. Їй потрібні касетні боєприпаси для ракет, а не лише артилерійські снаряди. Їй потрібно більше боєприпасів, щоби витримати наступ. І потрібні прискорені постачання F-16. Правду кажучи, Україна потребувала цих речей ще кілька місяців тому.

Надана Америкою зброя, боєприпаси та допомога на суму понад $44 млрд була надзвичайно вражаючою. Але маємо зробити більше, і зробити це швидше. Пора діяти – вже.

Підготувала: Ніна Петрович