14:50 / 23.08.2023 Мир

США закликали своїх громадян негайно виїхати з білорусі

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Посольство США в Мінську закликало своїх громадян негайно виїхати з Білорусі та наголосило на тому, що має обмежені можливості допомагати в разі свавільного затримання їх режимом самопроголошеного президента Лукашенка.

Про це повідомляє пресслужба дипломатичної установи.

Не їдьте до білорусі через постійне сприяння білоруською владою неспровокованому нападу росії на Україну, нарощування російських військових сил у білорусі, свавільне застосування місцевих законів, потенційні громадянські заворушення, ризик затримання та обмежені можливості посольства здатність допомагати громадянам США, які проживають або подорожують до білорусі. Громадяни США в білорусі повинні негайно виїхати

Посольство також надало рекомендації щодо маршрутів виїзду з білорусі та нагадало, що Литва закрила два пункти пропуску на кордоні з Білоруссю Тверечь/Відзи і Шумськ/Лоша.

Наразі відкриті чотири пункти пропуску на кордоні Лаворіскес/Котлова, Медінінкай/Каменний, Райгардас/Привалка та Шальцінінкай/Беньяконі. Уряди Польщі, Литви та Латвії заявили про можливе подальше закриття пунктів пропуску на кордоні з білоруссю. Розгляньте варіант виїзду через інші пункти пропуску на кордоні з Литвою та Латвією або літаком. Громадянам США заборонено в’їжджати до Польщі сухопутним шляхом з білорусі. Не їдьте ні в росію, ні в Україну.

Крім того, там порекомендували мати план на випадок надзвичайних ситуацій, який не передбачає допомогу уряду США, завжди мати при собі паспорт і документи, що підтверджують візу, зареєструватися в програмі Smart Traveler Enrollment Program (STEP) та слідкувати за місцевими і міжнародними новинами, а також за повідомленнями Держдепартаменту США.

BAGNET нагадує, що 18 серпня Литва тимчасово закрила два пункти пропуску біля селищ Шумскас і Тверечюс. А керівник департаменту митниці Даріус Жвіронас заявив, що закриття цих пунктів не вплине на рух товарів через кордон з білоруссю.

Підготував: Сергій Дага