15:09 / 21.08.2023 Мир

На іспанському острові Тенерифе виходить з-під контролю лісова пожежа

Фото: Getty Images 

Попри зусилля вогнеборців, які борються з полум'ям вже четвертий день, лісові пожежі на іспанському острові Тенерифе, що входить до Канарських островів, виходять з-під контролю.

Про це заявив глава ради Канарських островів Фернандо Клавіхо, повідомляє DPA.

Лісова пожежа поширилася на 8400 гектарів і призвела до евакуації сіл – Аррате, Чивісая, Медіа-Монтанья та Ахафона, рух територією обмежено. За словами Клавіхо, це значно більше, ніж раніше, і є значною зміною у порівнянні з попереднім показником.

Він назвав гарною новиною те, що весь південний фронт пожежі "дуже стабільний", але все ж назвав пожежу однією з найгірших на Тенерифе за останні 40 років.

Своєю чергою, міністр внутрішніх справ Іспанії Фернандо Гранде-Марласка, заявив, що в найближчі кілька днів пожежу планують взяти під контроль.

Через лісові пожежі на Тенеріфе влада евакуювала кілька населених пунктів. Спочатку в суботу свої домівки залишили 26 тисяч осіб, але пізніше цю цифру переглянули в бік зменшення.

Нагадаємо, що сильні пожежі у Європі почали вирувати у червні. Одна з найсильніших сталася у Греції, де стовпчики термометрів сягнули позначки в понад 46 градусів за Цельсієм.

Також із низкою кліматичних катастроф стикнулася й Італія. На півдні країни вирують лісові пожежі у той час, коли північні регіони переживають сильні шторми та вітри, які виривали з корінням дерева та підіймати дахи з будівель.

Лісові пожежі, викликані спекою, сухою погодою та сильним вітром, спалахнули щонайменше в дев’яти країнах Середземномор’я, а вогонь поширився на Хорватію та Португалію.

Крім того, у Туреччині палали ліси у прибережному місті Кемер. Там евакуювали людей з лікарень та будинків. Щонайменше 10 літаків, 22 гелікоптери та сотні пожежників були залучені для гасіння пожежі.

Підготував: Сергій Дага