23:16 / 19.08.2023 Мир

Сотні старих електромобілів покинули власники на пустирях у Китаї, – Bloomberg

Ілюстративне фото з відкритих джерел

Компанії-власники сотень застарілих електромобілів покинули їх на міських пустирях по всьому Китаю через появу досконаліших моделей. Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Китайські автовиробники, які заохочуються державними субсидіями, кілька років тому почали випускати "величезну кількість електромобілів", автономний хід яких після підзарядки становив "лише близько 100 км".

Місцеві компанії, які спеціалізуються на послугах таксі та каршерингу, закуповували ці машини за вигідними цінами, однак згодом автомобілі нібито "були кинуті" через "банкрутство перевізників" та загострення галузевої конкуренції, а також "появу моделей з кращими характеристиками".

При цьому Bloomberg зазначає, що факт залишення автомобілів без їхньої подальшої переробки "нівелює всі переваги від масового переходу країни на електрокари".

Кожна така машина компенсує обсяги викидів вуглекислого газу, якими супроводжувалося її виробництво, "лише після кількох років експлуатації", а всередині багатьох покинутих електромобілів залишаються неперероблені акумулятори, які містять такі цінні компоненти, як нікель, літій та кобальт.

Китаю вдалося останніми роками стати світовим лідером у галузі виробництва електромобілів. У 2022 році в КНР випустили майже 6 млн електрокарів і гібридних моделей.

Майже кожен третій новий автомобіль, проданий усередині країни, був електричним. На частку Китаю зараз припадає 60% всіх електромобілів світу, він має найрозгалуженішу інфраструктуру для їхньої зарядки на планеті, зазначає агентство.

BAGNET нагадує, Китай з 1 серпня обмежив експорт галію та германію - металів, важливих для виробництва напівпровідників та інших високотехнологічних виробів. 

Підготував: Сергій Дага